Cu 12 luni înainte
♦ Daţi vestea cea mare familiei şi prietenilor. Momentul trebuie pregătit cu tact: rudele pot fi anunţate cu prilejul unei reuniuni, iar amicii, în primul weekend pe care îl petreceţi împreună.
♦ Stabiliţi data. Când faceţi asta, ţineţi cont de anotimp (dacă vreţi o petrecere în aer liber, trebuie să alegeţi sezonul cald, de exemplu) şi de concediile rudelor şi prietenilor (altfel, riscaţi ca tocmai persoanele apropiate vouă să lipsească de la nuntă).
♦ Alegeţi-vă naşii.
♦ După stabilirea datei, anunţaţi-vă colegii şi şefii. Trebuie să vă asiguraţi din timp că vă puteţi lua concediu în perioada aleasă pentru nuntă.
♦ Alegeţi biserica la care va fi oficiată ceremonia religioasă şi vorbiţi cu preotul de acolo pentru a vă trece în registru. Interesaţi-vă dacă se percepe o taxă pentru cununie şi plătiţi avansul. Stabiliţi, împreună cu preotul, ce va trebui să aduceţi în ziua nunţii: vin, fursecuri etc.
♦ Stabiliţi bugetul. Biserica, localul, decoraţiunile, muzica, rochia miresei, costumul mirelui, numărul invitaţilor – toate înseamnă bani. În România, costul unei nunţi de nivel mediu este undeva între 10.000 şi 15.000 de euro (circa 100 de euro pentru fiecare invitat).
♦ Începeţi să căutaţi localul pentru petrecere. Când faceţi asta, ţineţi cont de numărul invitaţilor şi de buget. Puteţi căuta pe internet restaurantul potrivit, ţinând cont şi de părerile exprimate pe forumuri de cei care au trecut deja prin această experienţă. Un detaliu care contează îl reprezintă decoraţiunile: e bine să ştiţi dacă localul vă permite să vi le alegeţi sau nu.
Cu 6 luni înainte
♦ Stabiliţi, împreună cu părinţii voştri şi cu viitorii naşi de cununie, lista invitaţilor. Luaţi în calcul şi posibilitatea ca ea să sufere, în timp, mici modificări.
♦ Alegeţi localul, meniul şi tortul miresei. Plătiţi avansul, pentru a vă asigura că restaurantul este rezervat pentru voi în ziua convenită.
♦ Dacă bucătarii restaurantului antamat nu fac prăjituri, căutaţi o cofetărie care vă poate prepara tortul dorit.
♦ Alegeţi genurile muzicale pentru petrecere şi, în funcţie de ele, angajaţi o formaţie sau un DJ.
♦ Comandaţi invitaţiile.
♦ Alegeţi-vă domnişoarele de onoare şi cavalerii.
♦ Cumpăraţi-vă rochia de mireasă şi costumul de ginere, plus toate celelalte accesorii necesare unei ţinute impecabile în ziua nunţii – pantofi, bijuterii, gentuţă, parură, papion etc.
♦ Stabiliţi, împreună cu domnişoarele de onoare, ce culoare vor avea ţinutele lor, pentru a se asorta cu rochia miresei.
Cu 3 luni înainte
♦ Trimiteţi sau înmânaţi, după caz, invitaţiile. Rugaţi toate persoanele să vă comunice dacă vor fi prezente sau nu la nuntă cu două săptămâni înainte de eveniment. Asta vă va ajuta să le comunicaţi celor de la restaurant numărul exact, ca să nu plătiţi în plus porţii de mâncare ce nu vor fi consumate.
♦ Comandaţi verighetele.
♦ Alegeţi, cu ajutorul unui specialist în aranjamente florale, buchetul miresei şi al naşei, buchetele domnişoarelor de onoare şi florile de la butonierele mirelui şi a socrilor, aranjamentele florale pentru maşină, pentru lumânări şi cele de pe mese.
♦ Este timpul ca mireasa să-şi aleagă coafura şi machiajul pentru ziua nunţii, ajutată, evident, de stiliştii ei preferaţi.
Nu uitaţi de cununia civilă!
Preotul va oficia cununia religioasă numai după ce prezentaţi certificatul de căsătorie. Aşa că, în cazul în care nu sunteţi căsătoriţi, va trebui să vă programaţi şi la Starea Civilă. Dacă vreţi ca ambele evenimente – căsătoria civilă şi cea religioasă – să aibă loc în aceeaşi zi sau cât mai aproape una de cealaltă, ţineţi cont de faptul că programările la Starea Civilă se fac, de regulă, cu 10 zile în avans. Nu uitaţi că aveţi nevoie de ţinute elegante şi pentru cununia civilă!