Cuprins:
Principala favorită la șefia guvernului italian, Giorgia Meloni, câștigătoarea alegerilor din 25 septembrie, se află deja într-o luptă pentru putere în cadrul alianței sale de dreapta, una care amenință să încurce încercările sale de a forma un nou guvern, scrie Politico.
Primele probleme vizibile au izbucnit joi, odată cu numirea unui coleg al lui Meloni din partidul extremist Frații Italiei (FdI), Ignazio La Russa, în funcția de președinte al Senatului italian.
La Russa, co-fondator al FdI, cunoscut printre altele ca un nostalgic al fascismului, a fost ales în importanta funcție cu o majoritate de voturi, dar fără cele exprimate de parlamentarii Forza Italia, parttidul lui Silvio Berlusconi.
Un lucru bizar, ținând cont că Forza Italia, alături de Liga lui Matteo Salvini și de FdI, se află în coaliția de dreapta care ar trebui să formeze guvernul de la Roma.
Acest impas, scrie Politico, pune deja sub semnul întrebării viabilitatea pe termen lung a alianței electorale.
Blocul de dreapta a obținut în jur de 44% din voturi la alegerile din 25 septembrie, suficient pentru o majoritate parlamentară, dar de atunci, cei trei lideri se luptă pe împărțirea pozițiilor cheie din noua administrație.
„Lucrurile vor deveni mult mai dificile”
Giorgia Meloni a declarat că face eforturi pentru a numi un cabinet cu „profil înalt”, dar, scrie presa italiană, nu a fost dispusă să îndeplinească toate cererile partenerilor săi.
„Ruptura care a apărut în coaliția de dreapta este cu siguranță un început prost, deoarece sugerează că sunt încă departe în ceea ce privește componența Cabinetului și există un element de neîncredere”, a declarat Wolfango Piccoli, de la firma de consultanță Teneo, citat de Politico.
„Aceasta este doar prima zi: Lucrurile vor deveni mult mai dificile pe măsură ce se vor confrunta cu mai multe provocări și vor deveni mai puțin populari”, a subliniat acesta.
Comentatorii se tem acum că, după un an și jumătate de stabilitate sub conducerea premierului tehnocrat Mario Draghi, politica italiană va intra din nou într-o perioadă de instabilitate. Meloni, spun analiștii, va trebui să îl asigure pe președintele țării, în timpul întâlnirilor din zilele următoare, că poate controla o majoritate în parlament, pentru a obține mandatul de a forma un guvern.
Potrivit informațiilor, un motiv de discordie între Meloni și Berlusconi ar fi solicitarea acestuia de a primi un post serios în cabinet pentru protejata sa, senatoarea Forza Italia și fosta asistentă medicală Licia Ronzulli.
Situația este evident mai complexă. Așa că, după ce liderii nu au reușit să ajungă la un acord privind pozițiile din Cabinet în cadrul întâlnirilor de miercuri și joi, parlamentarii Forza Italia ai lui Berlusconi au decis să boicoteze votul pentru La Russa.
Berlusconi a precizat că decizia de a se abține a fost determinată de „un puternic disconfort față de veto-urile exprimate în ultimele zile în discuțiile privind formarea guvernului”.
Fostul premier a declarat că el unul a votat, pentru a transmite un „semnal de deschidere și colaborare”. Dar veteranul politicii italiene a fost apoi filmat folosind un limbaj aparent ofensator în timpul unei discuții aprinse cu La Russa.
Un anumit salut
Alegerea lui La Russa în funcția de președinte, a doua cea mai înaltă funcție în stat după președinte, a marcat schimbarea istorică din politica italiană, unde puterea va fi deținută de o coaliție din care fac parte partide extremiste de dreapta.
În 2018, La Russa nu a avut nicio problemă să își expună colecția de busturi ale dictatorului Benito Mussolini și fotografiile din perioada fascistă și colonialistă pentru ziarul italian Corriere della Sera.
La începutul pandemiei, el a glumit spunând că un salut fascist este o protecție eficientă împotriva COVID-19, scriind pe Twitter: „Nu dați mâna cu nimeni… Folosiți salutul roman, antivirus și antimicrobian”.
Luna trecută, fratele lui La Russa, un alt politician din partidul lui Meloni, a fost filmat executând un salut fascist la o înmormântare. La Russa a spus că gestul este o „greșeală gravă”, dar a declarat că este supărat pe reacția „anormală” a presei la ceea ce el a numit o cerere a unei persoane decedate pentru un anumit „salut”.
Prezența la vot a Lilianei Segre, supraviețuitoare a lagărului de concentrare de la Auschwitz și decana de vârstă a Senatului, a conferit evenimentului o rezonanță emoțională deosebită, scrie Politico.
Aceasta și-a folosit discursul pentru a le reaminti senatorilor de iminenta aniversare a 100 de ani de la Marșul lui Mussolini asupra Romei, care a dat naștere dictaturii fasciste.
Mulțumindu-le celor care l-au votat, La Russa a încercat să dea o notă conciliantă, promițând să fie imparțial și aducând un omagiu liderilor și activiștilor politici de stânga și de dreapta care au murit în anii 1970.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!