Federaţia „Sanitas” pichetează Ministerul Finanţelor, marți, la ora 11:00. Potrivit unui comunicat, „pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din Sănătate, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale; prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA etc.) şi de asistenţă socială; Legea 153/2017 şi aplicarea Anexei 10 a noului Regulament de sporuri în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduc inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu; singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare”.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, luni, ca sindicalişitii din sănătate să organizeze pichete în Bucureşti.
„Toată lumea vrea ca din momentul acesta să facem conflict, să ieşim în stradă. Dar trebuie să ne aliniem totuşi la ce spune legea şi am decis ca începând cu datele de 20 şi 22 martie să începem cu pichetări la Ministerul Sănătăţii, care are legătură cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 şi cu modificările pe care nu le-au făcut şi sunt imperioase”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, reprezentant Sanitas.
Încă de săptămâna trecută, medicii au anunțat că se pregătesc de grevă generală.
Calendarul protestelor
- 20, 22, 27 și 29 martie – pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Sănătății;
- miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie;
- în paralel, Federația SANITAS începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă;
- organizațiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială.
Revendicările federației Sanitas
- Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
- Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
- Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
- Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
- Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
#salvatipipera | Gările ținute la “secret”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro