Rita l-a cunoscut pe Kees in urma cu 5 ani. „Venise ca turist in Romania, impreuna cu un prieten foarte bun de-al meu. Tip sufletist, Kees s-a aratat interesat de modul de trai al romanilor. A vazut ca exista teren propice pentru deschiderea unei afaceri. In urmatorul an, cand a venit din nou, discutiile se invarteau deja in jurul afacerii. Mi-a povestit ca-n Olanda are o mica ferma unde creste rame rosii. Mi-a spus la ce sunt bune si ideea mi s-a parut formidabila”. Asa a aparut mica ferma de la marginea orasului Stei. Pana la urmatoarea vizita a olandezului, Rita a adunat cateva rame si le-a instalat intr-o ladita. Bihoreanca nu a obtinut ingrasamantul cel mai bun, dar surpriza olandezului a fost mare. Din acel moment, intre cei doi s-a instalat o relatie de afaceri. Si nu doar atat. Rita si Kees sunt impreuna.
Pana-n urma cu 10 ani, Kees a fost profesor de arta dramatica in capitala Olandei. S-a lasat de arta dramatica atunci cand un prieten i-a propus sa-si faca o ferma. Sa creasca rame rosii. A abandonat capitala si s-a retras intr-o localitate mica de tara. Primul an a fost cel mai greu, apoi satisfactiile au inceput sa apara. Viermuiala de rame rosii i-a adus un profit rotund. Ingrasamantul rezultat era adunat in ambalaje atragatoare si vandut cu rapiditate. Cand a venit in Romania, si-a spus: „De ce n-as cumpara pamant, sa-mi fac si aici o ferma de rame rosii?”. Ii trebuia un asociat roman. A gasit-o pe Rita. „Pentru inceput – spune el – am investit 60.000 DM in afacere, fara sa mai pun la socoteala munca noastra si plata facturilor telefonice. Am cumparat un hectar de pamant, trei bucati in diferite locuri. Am adus o ladita de rame rosii din Olanda si le-am instalat in paturi facute din lemn si acoperite cu folie”.
Capitalul initial l-a procurat din ipoteca pusa la o banca pe casa din Olanda. Afacerea s-a extins. Paturile cu rame au inceput sa se inmulteasca. Acum se intind pe 120-140 de metri patrati. „Ca sa nu fuga, ramelor li se creeaza un mediu. Le dam apa, care este foarte importanta, iar de mancare orice inseamna materie organica. Resturi vegetale care intra in putrefactie. Ele mananca, iar excrementele lor inseamna viermi compost. Este atat de tare incat il dozam in pliculete mici. In fiecare plic se pune cate o lingura. Atat ajunge pentru un ghiveci. Pentru cei care sunt de meserie si stiu de cat are nevoie planta il vindem si-n cantitati mai mari. Un litru, fiindca asa se masoara, costa 30.000 de lei”, explica Rita. Produsul obti-nut de ei l-au denumit vitavert. Asa au botezat si ferma: Vitavert. Folosind o reteta conceputa de ei si pe care vor sa o mentina secreta, cei doi au ajuns la pamantul pentru flori. Printre bulgari marunti, negri, se zaresc punctulete albe. „Atat pot sa va spun, ca adaugam perlite. Este o substanta naturala, livrata de o firma din Bucuresti si care-i mentine structura”, spune Rita. Pamantul pentru flori se vinde in pungi transparente de 5 litri. Pretul poate ajunge pana la 750.000 de lei.
In primul an, sacii de vitavert erau dusi in Olanda. In al doilea, situatia s-a schimbat. Ingrasamantul si-a creat piata de desfacere si-n Romania. Kees si Rita sunt acum preocupati de scoaterea unui alt produs: warmkid. „Sunt ladite cu rame care pot fi folosite si pentru ingrasamant si pentru pescuit. In engleza i se spune warmkid. Nu stiu daca are corespondent in limba romana. Dar ideea este ca o familie care cumpara o ladita are mai multe avantaje: nu mai arunca resturile vegetale, le refoloseste, are ingrasamant pentru ghivecele de flori si rame pentru pescuit”, e convinsa Rita. Pretul unei astfel de ladite va oscila intre 50 si 100 DM. Celor care doresc sa cumpere laditele cu warmkid pentru a porni o afacere, olandezul le ofera consultanta: 25 DM pentru o ora. Dar le spune din capul locului: „Daca nu o sa stiti sa ingrijiti ramele, nu o sa obtineti nimic”…