„Pe scena festivalului vor urca nume cunoscute, precum Nicu Alifantis acompaniat de Fragile Band, Harry Tavitian, alături de Cserey Csaba, Corina Chiriac, AG Weinberger & Band, Mahala Rai Banda și mulți alții. Momentele de dans vor fi asigurate de diferite ansambluri deja binecunoscute publicului festivalului, precum cele de dansuri armenești Vartavar și Hayakaghak și cel de dansuri grecești Kymata. Invitații de onoare anul acesta sunt cei de la Karin Dance Folk Ensemble, un ansamblu de dansuri tradiționale din Armenia, cunoscut la nivel internațional pentru prestațiile sale captivante și stilul unic”, au informat organizatorii.
Totodată, în cadrul festivalului, organizat de Uniunea Armenilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 2 și Departamentul pentru Relații Interetnice, vor avea loc ateliere de dans, de caligrafie armeană și de creație. Participanții se vor putea bucura de acte de magie stradală, de piese de teatru și activități recreative. Nu vor lipsi nici strada de carte și nici „deja faimoasa” bătaie cu apă, o tradiție veche armenească.
„Vizitatorii vor putea degusta bucate armenești în cadrul restaurantului din curtea interioară, vor putea savura o cafea proaspătă și se vor răcori cu limonadă și alte băuturi răcoritoare. Bijuterii, țesături, obiecte handmade, cărți, ilustrații și multe alte obiecte vor ajuta vizitatorii să descopere o mică parte din Armenia în cadrul bazarului. Nu vor lipsi nici activitățile dedicate celor mici, precum piese de teatru, ateliere de păpuși, creație și jocuri. Pentru cei curioși, prietenii noștri de la Asociația Cultour au pregătit un tur ghidat prin fosta mahala armenească”, arată organizatorii.
Noutățile acestui an sunt cele două expoziții: „Armenia prin ochii lui Karapet și Hrair” (expoziție foto) și „Ayp, Pen, Kim!” (expoziție dedicată alfabetului și școlii armene).
Festivalul se va desfășura sâmbătă și duminică, între orele 10,00 — 22,00. Accesul este gratuit, invitația fiind adresată tuturor bucureștenilor, de la mic la mare, având câte o mică surpriză pentru fiecare.
Corina Chiriac, despre mama sa armeancă
Festivalul „Strada Armenească” a început vineri cu un spectacol de dansuri, un recital al Corinei Chiriac, artistă care a mărturisit că mama ei a aparținut acestei minorități și cu povești despre cum a crescut, încetul cu încetul cartierul armenesc din Capitală.
Cântăreața a spus că mama sa a fost armeancă și a povestit că aceasta a învățat românește la vârsta de 10 ani și încurca genurile substantivelor iar toată viața a spus, spre amuzamentul celor din jur, „un pâine” și „o copil”.
De asemenea, în scurta sa prezentare, Corina Chiriac a amintit de genocidul armenilor și de faptul că membri ai familiei sale au fost victime ale acestui eveniment tragic.
Artista și-a început recitalul cu piesa „Opriți timpul” și a încurajat zecile de spectatori să cânte alături de ea.
Prima zi a festivalului a adus un omagiu și culturii grecești, în program fiind inclus ansamblul Kyamata.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro