Luni, 23 iulie 2018, 10:35

UPDATE ora 15:25. Alți doi procurori și-au depus candidatura pentru funcția de procuror-șef al DNA. Este vorba despre Marius Iacob, fost adjunct la Laurei Codruța Kovesi, și Cristian Lazăr, procuror la Parchetul General.

Florentina Mirică este primul procuror care şi-a depus candidatura la şefia DNA, luni, în ultima zi în care se pot depune candidaturile. În aceeași zi, Felix Bănilă a fost numit noul șef al DIICOT, președintele Klaus Iohannis semnând decretul de numire.

Florentina Mirică este considerată o apropiată a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a anchetat dosare grele în DNA, printre care cel al lui Gabriel Oprea, dar şi pe cel al fostului şef de la ”Doi şi-un sfert”. De asemenea, Florentina Mirică a anchetat marile dosare în care au fost acuzați judecători sau procurori de renume, potrivit ştiripesurse.

Procurorul Florentina Mirică a avut o evoluţie spectaculoasă în carieră, după ce l-a ”turnat” pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen, cu care era colegă. Mai întâi a făcut o vizită de curtoazie la DNA, unde a povestit tot ce ştia despre şeful său, Nelu Carpen, care ulterior a fost arestat, împreună cu doi avocaţi. Pe atunci, la şefia DNA se afla Daniel Morar.

Ulterior, procurorul general al României a detaşat-o pe Florentina Mirică la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Apoi, odată rezolvată speţa cu Carpen, Daniel Morar i-a cerut procurorului general al României de la acea dată, Laura Codruţa Kovesi, să o detaşeze pe Florentina Mirică tocmai la structura centrală a DNA. Dar Kovesi a răsplătit-o din nou, numind-o în fruntea serviciului de combatere a corupţiei în rândul magistraţilor.

Citește mai multe despre cine este Florentina Mirică, procurorul care vrea șefia DNA

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA pe 9 iulie, de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe 11 iulie, CSM a decis ca fosta şefă DNA să se întoarcă la DIICOT Sibiu, ca procuror. În aceeaşi zi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat că Laura Codruţa Kovesi a fost delegată la Parchetul General, timp de şase luni, la Serviciul de îndrumare şi control din Parchetul General, pentru îndeplinirea sarcinilor privind strategia naţională anticorupţie.

Ministerul Justiției a lansat în 9 iulie procedura de selecție pentru noul procuror-șef al DNA, termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind în 23 iulie.

The Economist, despre revocarea lui Kovesi: „A fost demisă pentru că era prea bună în meseria ei”

Foto: cotidianul.ro


CITEȘTE ȘI: 

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ: Libertatea a intrat în posesia expertizei medico-legale într-un dosar tulburător. Omorâtă de infecții și mințită!