Fostul deputat socialist bulgar Nikolai Malinov, aflat în prezent la conducerea ONG-ului Mişcarea Naţională Rusofilă, a fost arestat recent sub acuzaţia că „s-a pus în slujba unor organizaţii străine pentru a spiona în favoarea lor“, relatează adevărul.ro.
Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a vorbit despre o schemă amplă, implicând apropiaţi ai liderului de la Kremlin Vladimir Putin şi ai spionajului rus, asociaţii şi structuri de stat, precum şi proiecte de influenţare a politicii locale în sensul dorit de Moscova.
Nikolai Malinov este acuzat că a acţionat pentru două organizaţii din Rusia şi reprezentanţii lor, şi anume Societatea Vulturului cu Două Capete, care aparţine oligarhului Konstantin Malofeev, şi Institutul Rus pentru Studii Strategice (IRSS), condus până în 2017 de fostul spion Leonid Reşetnikov.
Procurorul general a spus că Malinov şi-a utilizat ONG-ul pentru a primi anumite sume de bani din Rusia. În schimbul banilor, Malinov a intermediat întâlniri între oficiali bulgari şi contactele sale de la Moscova şi a transmis informaţii despre „activităţile organelor de stat“.
Politicianul bulgar acuzat de spionaj a încercat, în 2014 să controleze media prin încercarea de cumpărare a postului local de televiziune TV 7 pentru a-l folosi ca platformă de propagandă prorusă.
Anchetatorii bulgari cred că activităţile lui Malinov erau de natură să afecteze în mod direct securitatea naţională a Bulgariei şi făceau parte dintr-un efort mai larg de a reorienta politica externă a Sofiei către Moscova, în detrimentul Uniunii Europene, potrivit procurorului general bulgar. Ancheta a fost deschisă pe data de 4 iulie, în baza articolului 105 din Codul Penal Bulgar, care prevede pedepse între 3 şi 15 ani de închisoare pentru spionaj.
Pe lângă șeful ONG-ului bănuit de spionaj, mai mulţi membri ai Mişcării Naţionale Rusofile au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţi. Unul dintre aceștia este Iurii Borisov, fost redactor-şef al oficiosului socialist „Duma“ şi secretar al asociației.
Mişcarea Naţională Rusofilă se declară o organizaţie nonguvernamentală care îşi propune „dezvoltarea prieteniei şi colaborării între Bulgaria şi Rusia în baza tradiţiilor istorice, valorilor creştin ortodoxe şi slave“.
Konstantin Malofeev şi Leonid Reşetnikov, rușii bănuiți că l-ar fi sprijinit logistic pe Malofev au primit interdicții de intrare în Bulgaria.
Nikolai Malinov a fost eliberat sub cauțiune și susține că este nevinovat, ajungând în atenția autorităților pentru simpatiile sale proruse și legăturile cu persoane influente de acolo.
Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că acuzaţiile aduse lui Nikolai Malinov sunt „foarte grave“ şi reprezintă o „dovadă incontestabilă“ a influenţei ruse.
Primul agent, implicat în otrăvirea patronului unei firme de armament
Primul caz recent de agenți ruși din Bulgaria datează din 2015, și a a fost descoperit în ancheta otrăvirii patronului uzinei de armament Emco din Bulgaria.
La începutul anului, premierul bulgar Boiko Borisov a confirmat că Sofia şi Londra colaborează în ancheta legată de otrăvirea patronului unei uzine de armament din Bulgaria. Ancheta în cazul otrăvirii lui Emilian Ghebrev a fost redeschisă la începutul lui februarie în urma unui articol publicat de Bellingcat. Potrivit site-ului de investigaţii Bellingcat, un suspect în cazul Serghei Skripal, fostul spion dublu otrăvit pe teritoriul englez, s-a aflat pe teritoriul bulgar exact în ziua otrăvirii lui Emilian Ghebrev, patronul Emco.
Ghebrev a căzut brusc şi şi-a pierdut cunoştinţa pe 28 aprilie 2015, la recepţia hotelului „Orbita“, unde a fost prezent şi suspectul cu numele de cod Serghei Fedotov. Laboratorul Universităţii din Helsinki, specializat în arme chimice, a găsit în corpul lui Ghebrev urme de doi organofosfaţi. Aceste probe demonstrează că omul de afaceri bulgar a fost otrăvit cu substanţe din clasa Noviciok, la fel ca Skripal.
Sursa foto: cherveno.bg