Provincia Xinjiang are 12 milioane de etnici uiguri, majoritatea musulmani. Xinjiang adăpostește și controversatele „centre de reeducare” – în fapt, lagăre de detenție unde se află mai bine de un milion de persoane, conform unei estimări făcute de oficiali ai ONU și din SUA.

Raidurile nocturne și „cota” de arestări

Sute de ofițeri de poliție înarmați s-au dus, regulat, din casă în casă peste membrii comunitățile de uiguri, i-au scos pe oameni din adăposturile lor, i-au amenințat că îi vor împușca dacă vor opune rezistență și i-au încătușat, a relatat un episod îngrozitor fostul polițist chinez.

„I-am ridicat pe toți, cu forța, în mijlocul nopții!”, explică fostul detectiv transformat în denunțător, care a cerut să fie identificat doar ca Jiang, pentru a-și proteja membrii familiei aflați încă în China.

În timpul operațiunilor, Jiang a spus că fiecare polițist avea de îndeplinit o cotă cu privire la numărul de uiguri arestați: „Totul era planificat, toată lumea trebuie să atingă o țintă”.

Le țineam arma la cap. „Dacă te miști, vei fi ucis”, asta le spuneam!

Jiang, fost torționar chinez:

După ce echipele operau arestările, ofițerii căutau în casele oamenilor și descărcau toate datele de pe computerele și telefoanele lor.

„Loviți-i până când vor cădea pe podea, plângând”

„Loviți-i până când îi umpleți de vânătăi! Până când vor îngenunchea pe podea, plângând”, rememorează Jiang modul în care șefii le cereau să interogheze deținuții.

În perioada petrecută în Xinjiang, Jiang a spus că fiecare nou deținut a fost bătut în timpul interogatoriului, inclusiv femeile și copiii de până la 14 ani.

„Torționarii avea metode diferite. Unii foloseau pentru bătaie o bară sau lanțuri de fier, cu tot cu încuietori”, a completat Jiang, care a pus la dispoziția CNN documente oficiale, fotografii, videoclipuri.

Metodele includeau legarea oamenilor de un „scaun tigru”, din metal sau lemn, având cătușe atașate, care imobilizează corpul în poziții dureroase, agățarea oamenilor de tavan cu capul în jos, agresiunea sexuală, electrocutare sau waterboarding, procedeul prin care deținutul primea apă în exces, sau foaia de celofan prinsă pe fața victimei, care îi îngreuna acesteia respirația.

O muscă e mai bună decât un prizonier uigur

O „măsură foarte comună” de tortură și dezumanizare a fost ca gardienii să dea ordin prizonierilor să abuzeze noii deținuți bărbați, a mai spus Jiang.

Abduweli Ayup, un erudit uigur de 48 de ani, a fost reținut pe 19 august 2013, când polițiștii înarmați au înconjurat grădinița pe care o deschisese pentru a preda copiilor mici limba lor maternă.

În prima sa noapte într-un centru de detenție al poliției din Kashgar, Ayup spune că a fost violat de 12 deținuți chinezi.

A leșinat în timpul agresiunii: „Când m-am trezit, am văzut muștele zburând în jurul meu. Am constatat că sunt mai bune decât mine. Pentru că nimeni nu le poate tortura și nimeni nu le poate viola”.

El a spus că a fost transferat de la centrul de detenție al poliției într-un lagăr de internare și, în cele din urmă, a fost eliberat la 20 noiembrie 2014, după ce a fost obligat să mărturisească o infracțiune de „strângere de fonduri ilegală”.

„Ajunsesem un schelet când am scăpat”

Omir Bekali, 45 de ani, care trăiește acum în Olanda, mărturisește că „agonia și suferința nu vor dispărea niciodată, nu-mi vor ieși niciodată din minte”. A fost reținut pe 26 martie 2017, interogat și torturat timp de patru zile și nopți în subsolul unei secții de poliție din Karamay.

El a spus că lanțuri grele erau atașate de mâinile și picioarele prizonierilor, forțându-i să rămână aplecați, chiar și când dormeau.

A pierdut aproximativ jumătate din greutate în timpul petrecut în lagăr, „arătam ca un schelet când am ieșit. Am supraviețuit acestei torturi pentru că sunt o persoană religioasă”.

Deținuții au fost adesea obligați să stea treji zile întregi, iar ei au refuzat mâncarea și apa.

Foști prizonieri afirmă că erau forțați să renunțe la islam, să își critice credințele și să cânte cântece de propagandă despre Partidul Comunist Chinez, ore la rând.

S-au înregistrat, de asemenea, rapoarte care semnalează cazuri de tortură și omor.

Peste 50 de foști deținuți au oferit mărturii pentru Amnesty International, care a realizat un raport de 160 de pagini, publicat în iunie, cu titlul: „Ca și cum am fi dușmani într-un război: tortura și persecuția musulmanilor în Xinjiang”.

Oamenii obișnuiți, transformați în teroriști

„Oamenii au fost acuzați de infracțiuni teroriste”, a spus Jiang, dar el crede că „niciunul” dintre sutele de prizonieri pe care i-a arestat nu a comis vreo crimă. „Erau oameni obișnuiți”, a declarat el.

Tortura din centrele de detenție controlate de poliție se oprea doar când suspecții „mărturiseau” și erau transferați într-o altă unitate cu măsuri mai relaxate, de obicei o tabără de internare condusă de gardieni.

Fostul torționar a recunoscut că, de multe ori, a trebuit să joace rolul „polițistului rău” în timpul interogatoriilor, dar susține că a evitat cele mai grave violențe, spre deosebire de colegii săi.

Unii colegi vedeau totul ca pe un loc de muncă, alții erau, pur și simplu, doar psihopați.

Jiang, fost torționar chinez:

Polițiștii, convinși cu promovări și măriri de salariu

Jiang a explicat că a acceptat să meargă în Xinjiang fiindcă, după 10 ani, era dornic de o promovare pe care numai așa o putea obține. În plus, salariul i-a fost dublat și a primit și alte beneficii. A plecat, oricum, convins că va contribui la „combaterea unei amenințări teroriste”.

Șeful său i-a cerut să preia postul, spunându-i că „există pericolul că forțele separatiste vor să subjuge patria”. De altfel, oficialii au tratat Xinjiangul ca pe o zonă de război, iar ofițerilor li s-a spus că uigurii erau „dușmani ai statului”.

Lansată în 2014, campania „Strike Hard” a promovat un program de detenție în masă a minorităților etnice din regiune. Membrii comunităților musulmane puteau ajunge la închisoare sau într-un lagăr de internare doar „pentru purtarea unui voal islamic, lăsarea unei bărbi prea lungi sau pentru că au prea mulți copii”.

Experimente ca pe șobolani

Un inginer software a vorbit recent, pentru programul Panorama al BBC, că guvernul de la Beijing îi folosește pe deținuții uiguri pentru a testa sistemul de recunoaștere a emoțiilor.

Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept subiecți pentru diverse teste, așa cum sunt folosiți șobolanii în laboratoare.

Inginer software:

Comisia Executivă a Congresului din SUA cu sediul în China a descris tabăra din regiunea Xinjiang ca fiind „cel mai mare caz de încarcerare din întreaga lume a unei minorități”.

Autoritățile chineze au susținut tot timpul că supravegherea este necesară din cauza separatiștilor, care vor să întemeieze un stat autonom în zonă.

China: „Așa-zisul genocid, o minciună”

De fiecare dată, Beijingul a catalogat informațiille drept fake news.

Vreau să vă repet: așa-zisul genocid de la Xinjiang nu este altceva decât un zvon nesusținut, o minciună absolută.

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe:

Miercurea trecută, oficiali ai guvernului provinciei Xinjiang chiar au prezentat un bărbat, la o conferință de presă, despre care au spus că este un fost deținut. El a negat existența torturii în lagăre, numind acuzațiile „minciuni totale”.

„Loviți-i până când vor cădea pe podea”. Un fost torționar povestește cum sunt chinuiți prizonierii uiguri în China
Ziariști străini, duși la o locație care fusese identificată drept lagăr, transformată în birou guvernamental pentru veteranii de război | Foto: EPA

CNN a trimis o serie de întrebări detaliate guvernului chinez cu privire la acuzațiile aduse de fostul polițist, dar autoritățile nu au răspuns.

„E prea greu să fiu iertat de oamenii care au suferit asemenea torturi”

Din noua sa casă din Europa, fostul detectiv Jiang se luptă să adoarmă. Suferința celor care au trecut prin taberele de reeducare nu-i dă pace.

Jiang știe că nu se poate întoarce niciodată în China: „Aș fi arestat imediat. Trădare, scurgeri de secrete guvernamentale, adeziune la un grup terorist, aș fi acuzat de multe”.

Sunt vinovat! Chiar dacă ești doar un soldat și trebuie să execuți ordine, ești responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Suntem responsabili pentru asta. Sper să fiu iertat, dar e prea dificil pentru oamenii care au suferit astfel de torturi.

Jiang, fost torționar chinez:
Citeşte şi:

Rata de infectare în București a trecut de 10 la mia de locuitori, pentru prima dată de la debutul pandemiei

La aproape un an de la tragedia din Piatra Neamț, ancheta nu e gata. Procurorii spun că au făcut sute de audieri și zeci de expertize

PSD a adus un manechin Superman care plonjează în cap, în Parlament, în ziua moțiunii de cenzură

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
Playtech.ro
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie