Koh, care trăiește în exil, în Germania, de teama persecuțiilor actualului regim, afirmă că liderul de la Kremlin și-a construit guvernul timp de 22 de ani după principiul „dezbină și stăpânește”, iar „diferitele grupuri din jurul lui Vladimir Putin nu se înțeleg prea bine, ceea ce îi permite să echilibreze balanța”.
Fostul om de stat afirmă că există „războaie de tranșee” constante între FSB (Serviciul rus de securitate) – SZR (Serviciul de Informații Externe), pe de o parte, și GRU (Direcția Principală de Informații din armată), pe de altă parte. De asemenea, susține Koh, Rosgvardia (Garda Națională) reprezintă „un clan separat”.
Criticile liderului cecen Ramzan Kadîrov și ale lui Evgheni Prigojin, finanțatorul și fondatorul grupării paramilitare Wagner, la adresa Ministerului Apărării „au apărut acum și sunt o dovadă vie a acestor dispute”.
„Este greu de crezut că taberele vor putea ajunge la o înțelegere ca să-l răstoarne pe Putin. Mai degrabă se vor alinia lângă biroul lui pentru a se da în vileag unul pe celălalt”, spune Koh.
El crede că „nu există lideri în Rusia care ar putea conduce acest proces” și adaugă că „judecând după scăderea lentă a sprijinului pentru război, nu există o schimbare radicală în atitudinea oamenilor”.
Potrivit lui Koh, „un scenariu mai probabil este acela ca serviciile speciale occidentale să își asume sarcina de a-l elimina pe Putin, organizând o operațiune specială de genul celei în care a fost ucis teroristul Osama Bin Laden, în 2011, sau generalul iranian Qasem Suleimani, în 2020. Această opțiune poate fi benefică nu numai pentru Occident, ci și pentru Moscova”.
Generali și anturajul civil vor spune: Mulțumesc, ne-ați salvat, să punem capăt războiului și să dăm vina pe Putin.
Alfred Koh, fost vicepremier rus:
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA (arhivă)