Femeia de 45 de ani avea o tumoră în „creierul glandelor” care secreta întruna hormoni de creștere, fiind diagnosticată cu acromegalie și gigantism, boli endocrine rare. Medicii spun că este important faptul că femeia a putut fi operată endoscopic, prin nas, fiindcă tumora se afla la baza creierului, iar o intervenție invazivă, prin desfacerea calotei craniene, i-ar fi pus viața în pericol și n-ar fi garantat aceeași reușită.
Pacienți cu mâini și picioare anormal de mari
„Pe înțelesul tuturor, reușim cu ajutorul sistemului de endoscopie să intervenim prin nas către creier. Tehnologia de ultimă generație ne ajută să vizualizăm cu exactitate tumora care de multe ori este profundă, iar accesul intracranian este foarte dificil. Sala de operație este dotată cu un sistem de neuronavigație, lucru care ne permite efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive în condiții de maximă siguranță, iar pacientul este externat chiar și a doua zi”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.
Acesta a explicat faptul că pacienții care sunt diagnosticați cu gigantism suferă o creștere anormală a extremităților – mâini, picioare, labele picioarelor, nasul, alungirea feței, a pomeților, dar au și probleme cardiace. Odată ce tumora este eliminată din glanda care secretă hormonii de creștere, procesul se oprește, dar persoana rămâne așa cum este în acel moment, de aceea este importantă depistarea timpurie a afecțiunii.
Riscuri: orbire, insuficiență cardiacă, diabet
Astfel de acțiuni apar din naștere, dar sunt diagnosticate târziu, cel mai des pacienții ajung la spital după 30 – 40 de ani, când vizitează un endocrinolog care determină o valoare crescută a hormonilor hipofizari. Dar riscul este mare: pot face diabet, își pot pierde vederea, mirosul, suferă de dureri puternice de cap. În urma intervenției minim-invazive, pacienții pot pleca acasă și la trei-patru zile de la operație.
„În cazul doamnei, aceasta avea o hipersecreție de hormoni de creștere care era anormală, apare doar la copii și îi ajută să se dezvolte. O astfel de intervenție depinde de complexitate, poate dura o oră sau poate ajunge până la 6 – 7 ore, fiindcă unele tumori invadează structuri foarte importante”, dr. Daniel Rotariu, medic neurochirurg care a făcut parte din echipa ce a realizat intervenția.
Tumora scoasă prin nas avea un centimetru
Tumora înlăturată din creierul pacientei de 45 de ani avea un centimetru în diametru. Dr. Rotariu spune că o parte dintre pacienți revin, după o astfel de intervenție, cu tulburări vizuale fiindcă deasupra glandei hipofize sunt nervii optici, dar că această funcție vizuală poate fi recuperată.
„Gigantismul apare doar la copii care au hipersecreție a glandei, la adulți se manifestă ca o acromegalie, le cresc extremitățile, acestea sunt efectele cele mai vizibile. Ajung să schimbe inclusiv numărul la pantof la vârste înaintate. E anormal ca o persoană de 40 de ani să treacă de la mărimea 36 la 40 la pantofi. Bărbia crește și iese în față, mâinile se modifică, devin mai mari, dar asta reprezintă doar «vârful icebergului»”, a explicat dr. Dorin Rotariu.
El spune că partea cu adevărat gravă este că astfel de pacienți suferă și de o creștere anormală a organelor interne, inclusiv ficatul sau inima. Iar complicațiile duc spre insuficiență cardiacă, unele studii arătând și o predispoziție de a dezvolta cancer de colon. Cele mai multe cazuri netratate pot duce la deces prin insuficiență cardiacă fiindcă inima devine prea mare și nu mai este eficientă în a pompa sângele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro