Cele trei texte care au fost publicate în toamna lui 2020 apar în contextul în care compania chineză Huawei lansase o campanie de lobby împotriva unui proiect de lege privind tehnologia 5G care excludea compania chineză de la licitații, notează G4media.
„Proiect editorial susținut de Huawei”
Primul dintre cele trei texte amintite de G4 Media a apărut pe 16 septembrie pe site-ul economic Financial Intelligence și se intitulează „Frână pusă implementării tehnologiei 5G în România. Pierderi imense pentru economia românească”. Textul este semnat de Adrian Câciu și apare ca fiind preluat de pe site-ul acestuia, fiind marcat clar, deasupra titlului, drept „Proiect editorial susținut de Huawei”. Un interviu în care nu este menționat cine este cel care pune întrebările.
În text, Câciu laudă tehnologia 5G chineză, despre care spune că „este deosebit de avansată, pe când cea furnizată de SUA este estimată a fi utilizabilă în următorii doi ani”.
El acuză SUA că „încearcă eliminarea concurenţei tehnologice prin folosirea influenţei economice şi chiar militare sau în cel mai rău caz, tergiversarea oricăror decizii cu privire la implementarea 5G, tergiversare care să conducă la câştigarea de timp pentru furnizarea unor tehnologii similare sau mai bune decât cele chineze”.
În articolul susținut de Huawei, Câciu amintește că „România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale, acţiune nedovedită însă”.
În plus, Câciu invocă o serie de pierderi uriașe pe care economia românească le-ar avea de suferit prin blocarea chinezilor, dar și subliniază că Huawei „poate solicita daune României la un tribunal internațional”.
Producătorii chinezi Huawei și ZTE, care realizează electronice și echipamente de telecomunicații, au fost clasificați de către Statele Unite drept amenințări la adresa siguranței naționale. Mai exact, Statele Unite acuză cele două companii că acestea spionează pentru China.
Câciu: Dispreț față de regulile economiei globale
Cel de-al doilea articol a apărut pe site-ul Wall-Street.ro și este marcat cu P – publicitate. Un nou interviu, la doar o zi distanță după cel de pe Financial Intelligence, în care Câciu atacă din nou SUA.
Wall-Street.ro: – Este acțiunea Statelor Unite una pornită din interese politice sau economice (în contextul mai larg al războiului comercial dintre cele două state)?
Adrian Câciu: – Cred că este evident pentru toată lumea acest aspect și ceea ce este frustrant poate este ca acțiunea este fățișă, directă și în dispreț față de regulile economiei globale și ale tratatelor comerciale internaționale. Mai frustrant însă este servilismul unor state care lasă deoparte interesele lor economice, sacrifică dezvoltări economice ulterioare pentru a fi pe placul politicii economice americane.
Noi trimiteri la Huawei, două luni mai târziu
Cel de-al treilea articol a apărut două luni mai târziu, în noiembrie, pe DC News sub semnătura lui Câciu și nu este marcat în niciun fel. În text, Câciu scrie următoarele:
„Cu atât mai important devine interesul statal de a atrage și menține cât mai mulți furnizori de tehnologie și de a nu îndepărta competitorii sau a rarefia această piață destul de sensibilă și mai ales dinamică. Pentru că, așa cum am spus în alte articole, indiferent de tehnologia prezentului trebuie să asiguri compatibilitatea cu tehnologia viitoare, iar în această cursă a viitorului furnizorii de tehnologie sunt foarte puțini.
Uniunea Europeană a înțeles acest lucru prin concluziile de la ultimul Consiliu European. Nici un furnizor de tehnologie, mai ales tehnologie 5G, fie acesta Huawei, Nokia sau Eriksson nu va fi îndepărtat din competiție pe criteriul țării din care provine capitalul. Nici un furnizor de solutii tehnologice nu va fi exclus în viziune europeană fie acesta rezident al Uniunii sau nu. Uniunea Europeană va rămâne deschisă tuturor companiilor care respectă normele și standardele europene. Așa va trebui să fie și România”.
Pledoaria lui Câciu nu se oprește aici și revine cu o trimitere directă la Huawei.
„În ultimele luni, există multe speculații care spun că proiectul de lege referitor la tehnologia 5G exclude companiile străine de pe piața românească. Aceasta ar putea fi o problemă pentru profesioniștii din industria TIC, pentru că efectul va fi acela că specialiștii în tehnologie, specialiști de top pe care România îi are, vor migra în alte state ale Uniunii Europene în loc să rămână în România. Numai dacă ne referim la Huawei ca lider în tehnologia 5G, această companie are peste 2.300 de angajați în România și susține peste 6.400 de angajați în lanțul industrial (de la furnizori la subcontractanți). Cine înțelege, câștigă, cine nu, nu va face parte din viitor”.
Câciu, 5.000 de euro pentru advertoriale
Potrivit investigației G4 Media, luni seara la B1 TV, jurnalistul Stelian Negrea l-a întrebat pe ministrul Adrian Câciu despre aceste articole. Iar Câciu a spus că nu crede că a „făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu. Nici anul acesta nu am reușit să avem licitație 5G. Nu contează cine ar câștiga, ci ideea de bază este pierderea de competitivitate”.
În declarația de avere la care a făcut trimitere ministrul apare suma de 25.700 de lei din drepturi de autor primiți de la McCann Profesional, adică de la agenția de Relații publice care s-a ocupat de promovarea Huawei în România, după cum relata PaginadeMedia.ro.
Există și un al patrulea text
Dincolo de articolele amintite de G4 Media, există și un al patrulea text semnat de Câciu, nemarcat cu publicitate, în care acesta face trimitere la problema tehnologiei 5G. Tot pe DC News, pe 20 decembrie, cu titlul:„ Alegerile din România pot relansa discuțiile despre abordarea implementării tehnologiei 5G?”.
Legea care restricționează Huawei, adoptată în 2021
Legea care restricționează accesul Huawei în infrastructura 5G a României a fost adoptată de Parlamentul României în iunie 2021 și promulgată de președintele Klaus Iohannis în aceeași lună. Actul a pornit la inițiativa Guvernului de la nevoia de transpunere a Memorandumului 5G semnat între România și SUA. Legea nu exclude direct compania, dar introduce o serie de criterii pe care furnizorii de tehnologie trebuie să le îndeplinească.
Conform legii, producătorii de echipamente trebuie să obțină un aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a putea vinde tehnologie 5G către operatorii de telefonie.
Ca să obțină acest aviz, producătorii trebuie să respecte o serie de condiții: să nu aibă un acționariat opac, să nu fie controlat de un guvern al unui stat fără sistem juridic independent, să aibă un istoric de conduită etică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro