Cuprins:
Comisia Europeană anunțat, la 15 octombrie, că a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.
Jaloanele neîndeplinite punctate de CE, în discuție încă din 2023
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a explicat că aceste reforme sunt în discuție de aproape un an și că nu au reprezentat o surpriză. Ministrul a precizat că reformele nerezolvate includ proceduri privind numirile din companiile de energie și cele din cadrul Ministerului Transporturilor, aflate sub responsabilitatea ministrului Energiei, Secretariatului general al Guvernului și ministrului de Finanțe.
„Am anunţat (…) acum o lună că vom avea o plată parţială pentru aceste jaloane care deja sunt în discuţii aproape de un an. Din păcate, nu s-au rezolvat – şi mă refer aici la jaloanele privind numirile de la companiile din Energie, numiri făcute în anul 2022, unde trebuie reluată procedura şi asta ne spune şi Comisia, la numirile de la AMEPIP, aţi văzut, acolo deja şi-au dat demisiile cei care au fost numiţi şi s-a reluat procedura, şi sperăm să o închidem undeva în decembrie-ianuarie, şi într-adevăr două companii de la Ministerul Transporturilor”, a declarat Adrian Câciu, la B1 TV.
Reformele sunt necesare, România țintind și intrarea în OECD
Ministrul Adrian Câciu a accentuat că reformele sunt necesare, adăugând că România trebuie să acționeze în concordanță cu regulile europene și cu cele ale OECD, având în vedere aderarea viitoare la această organizație.
„Practic, nu e o surpriză, dar trebuie să înţelegem că trebuie făcute aceste reforme. Asta este chestiunea pe care aş vrea să o transmit şi am transmis-o şi colegilor mei, cei care ar trebui să implementeze aceste reforme, ministrul Energiei, secretarul general al Guvernului şi ministrul de Finanţe, unde avem reforma privind microîntreprinderile. Trebuie aceste lucruri tranşate în interesul României, de acord, dar şi în concordanţă cu regulile europene şi, de ce nu, cele ale OECD, că vrem să intrăm acolo”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.
Premierul Ciolacu spune adevărul despre unde trebuie făcute reformele cerute de Comisie
În contextul criticilor lansate de președintele PNL, Nicolae Ciucă, ce a cerut explicații privind riscul de a pierde 1,1 miliarde de euro din PNRR, premierul Marcel Ciolacu a reacționat ferm. Ciolacu a amintit că problemele invocate de Comisia Europeană au apărut în timpul mandatului lui Nicolae Ciucă și a promis că nu va permite pierderea fondurilor.
Premierul a adăugat că lucrează foarte bine cu actualul ministru al Energiei pentru a corecta problemele lăsate la minister de Virgil Popescu, cu ministrul Transporturilor și cu Secretariatul General al Guvernului, iar procedurile la AMEPIP vor fi reluate cât mai repede. De asemenea, președintele PSD a spus că este nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. „Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de președintele PNL de la acea vreme – dl. Cîțu! Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro”, a declarat Marcel Ciolacu. „Românii așteaptă asumare din partea oamenilor de stat. Voi corecta greșelile din companiile de stat și voi colabora cu toți cei responsabili pentru a nu pierde niciun euro din PNRR”, a mai punctat șeful Executivului.
Articolul este preluat din surse externe și nu aparține redacției libertatea.ro
NicolaeS • 18.10.2024, 08:52
Romania pierde banii din PNRR din diverse motive. Ungaria pietde banii din PNRR din diverse motive. Si alte state se chinuie sa fie in grafic pentru a nu fi blocati. Doar Ucraina primeste bani cu nemiluita fara a justifica concret ce face cu banii.