GÂNDACUL DE BĂLEGAR, sau scarabeul, cum mai este el cunoscut, este considerat o specie foarte puternică. Acesta poate trage de 1151 de ori greutatea sa. Este ca şi cum un om de 90 de kilogram ar trage 12 autobuze.
Scarabaeus sacer (Scarabeul sfânt) este o specie de gandac de balegar, cu o semnificaţie importantă în mitologia egipteană.
Scarabeul sacru este un gândac de 25 – 37 mm lungime. Corpul este negru, luciu mat sau metalic. Ultimele articole ale picioarelor sunt acoperite cu perişor galbeni. La prima pereche de picioare tarsul lipseşte, însă sunt mai puternice şi zimţate, capabile să contruiască gogoaşele. Pronotul toracic este turtit şi formează anterior o placă zimţată. Preferă să locuiască în solurile nisipoase, în regiunile aride şi secetoase. Sunt activi de la începutul primăverii până la sfârşitul verii. Se hrănesc cu bălegarul animalelor ierbivore din care îşi fac gogoaşe. Gogoaşele au diferite dimensiuni, întrecând uneori mărimea insectei. Apoi, ele sunt rostogolite cu ajutorul picioarelor posterioare şi îngropate în sol, unde sunt consumate. Uneori pot apărea lupte pentru gogoaşe, între gândacul care a fabricat-o şi alţii mai „leneşi”.
GÂNDACUL DE BĂLEGAR este CARNIVOR
Gândacii de bălegar s-au transformat în animale de pradă, avertizează oamenii de ştiinţă. Este pentru prima oară când o specie necrofagă de gândăci devine carnivoră, informează Telegraph.
Un GÂNDAC DE BĂLEGAR adult a fost filmat în timp ce atacă şi omora un miriapod rănit, decapitandu-l.
Scenă a fost filmată în Peru de către echipa lui Trond Larsen de la Universitatea Princeton, care a publicat rezultatele în revista de specialitate Biology Letters.
„Este o tranziţie remarcabilă. Deltochilum valgum a abandonat complet bălegarul, este primul caz în care un gândac devine vânător peste noapte”, a declarat Trond Larsen.
„Acest gândac şi-a spus: nu contează dacă este viu sau mort, îl voi mânca”, a adăugat Adrian Forsyth, co-autor al studiului.
Cercetătorii au pus mai mult de 1.000 de capcane pentru a prinde şi studia gândacii din Peru. Potrivit acestora, tranziţia ar fi generată de competiţia pentru mâncare.
Gândacul Deltochilum valgum, mai cunoscut sub denumirea de gândac de bălegar, se hrănea de obicei cu bulgari de bălegar.