Mii de pelerini au stat oare bune la rând pentru a se ruga şi pentru a se închina la moaştele Sfântului Ioan cel Nou, aduse la Suceava în anul 1402.
Moaştele au fost scoase încă ieri după-amiază din biserica mănăstirii care le adăposteşte şi au fost aşezate în curte, într-un baldachin special amenajat.
Copii, bătrâni, adolescenţi, femei cu pruncii în braţe au stat smeriţi la rând pentru a ajunge la căpătâiul sfântului, pe lângă gardurile albastre din fier ale jandarmeriei.
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului. După oficierea Sfintei Liturghii, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou a fost purtată pe străzile Sucevei într-o procesiune care a inclus principalele biserici.
Pe drum, aşa cum se întâmplă în fiecare an, forţele de ordine au avut mari probleme cu credincioşii care profitau de un moment de neatenţie al jandarmilor ca să treacă pe sub raclă. Oamenii cred că sub raclă există puteri deosebite care tămăduiesc bolile şi feresc de suferinţe şi că acesta este unicul moment în an în care pot trece pe sub moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
După ce s-au înghesuit prin ploaie să intre pe sub racla cu moaşte, pelerinii au trecut la operaţiunea ”sarmaua”, odată cu care toată evalavia s-a tranformat în ţipete, ghionturi în coaste, şi aproape că s-au călcat în picioare.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!