Ministerul Justiţiei propune ca în unele instituții din domeniul justiției să fie aplicate, pentru încă un an, măsurile instituite pe durata stării de alertă determinate de pandemia de COVID-19. Asta, deși Guvernul a decis zilele trecute să nu mai prelungească starea de alertă și să elimine restricțiile prevăzute de aceasta, printre care purtatul măștii sau prezentarea unui certificat verde.
Iniţiatorii proiectului de lege spun că „este evident că încetarea stării de alertă nu înseamnă în mod automat și o încetare bruscă a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2”, iar „nivelul infectărilor este încă important, motiv pentru care, cel puțin o perioadă, riscul apariției de focare de infecție este încă actual”.
Monitorizarea audio-video a celor supravegheaţi
Proiectul de lege prevede că supravegherea de către serviciul de probaţiune a celor care au primit pedepse cu suspendare sau care au fost liberaţi condiţionat din închisori „se poate executa și prin mijloace de comunicare la distanță audio sau audiovideo”, „în vederea prevenirii îmbolnăvirii sau răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”. Cu alte cuvinte, prin apel telefonic sau online.
Tot prin „comunicare audiovideo la distanță”, cei aflați sub supraveghere ar putea participa la programele de reintegrare socială, individuale sau de grup, dacă „a fost estimat un risc scăzut de recidivă sau în vederea prevenirii îmbolnăvirii sau răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”.
Distanţare socială şi măşti, în închisori
Directorul general al ANP ar putea dispune, potrivit proiectului Ministerului Justiţiei, ca în penitenciare să fie impuse în continuare reguli de distanțare socială şi măsuri de prevenție și siguranță medicală.
Organizarea activităţilor zilnice ale deţinuţilor ar trebui să se desfăşoare în grupuri restrânse, „cu purtarea echipamentului de protecție individuală și respectarea regulilor de distanțare socială”.
Cei care vin în vizită la persoanele private de libertate ar trebui să poarte în continuare „echipament propriu de protecție”, iar dreptul la comunicările online le va fi acordat deţinuţilor, necondiţionat.
Proiectul de lege mai prevede că paza și supravegherea deţinuţilor internaţi în spitalele publice poate fi realizată prin monitorizare video de la distanță.
Sindicatele spun că e un abuz
„Ministerul Justiției prelungește nejustificat, cu încă un an, restrângerea de drepturi și libertăți ale angajaților din justiție”, precizează Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Sindicaliştii acuză că prin acest proiect de lege, ministrul justiției „oferă posibilitatea factorilor de conducere din penitenciare să adopte măsuri abuzive”, pentru că „își dorește restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale angajaților din domeniul justiției și implicit ale polițiștilor de penitenciare, ale căror raporturi de serviciu pot fi modificate abuziv pe perioada stării de alertă”.
Proiectul de lege se află în consultare publică până pe 8 aprilie 2022, după care va fi depus în Parlament.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro