Cei cinci polițiști au fost trimişi în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete pornite de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi finalizate de cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
Cercetările au fost bazate pe sesizările din oficiu ale poliţiştilor DGA Bihor, ca urmare a reclamaţiilor şi petiţiilor unor şoferi, unele depuse chiar la ambasade străine şi care reclamau faptul că li s-a cerut mită.
Cum se deghizau și cum luau banii pe bilete scrise de mână!
Deşi încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraş, cei cinci subofițeri se erijau în agenţi rutieri şi, postaţi într-o curbă chiar lângă sediul Poliţiei, îi „taxau” pe şoferii străini care nu cunoşteau sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere.
Rechizitoriul înaintat instanței.
Un şofer din Rusia a reclamat că i-au fost luaţi 200 de euro, un conducător auto maghiar s-a plâns că i s-au cerut 190 de euro şi 200 de lei, iar un ucrainean că a fost „amendat” cu 300 de euro.
Printre reclamanţi se număra şi un cetăţean elveţian, director la o mare companie. Sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, omul a fost oprit de Kovacs şi de Pojega sub pretextul că a depăşit limita de viteză.
Poliţiştii i-au cerut 1.400 de lei, spunându-i că aceasta este amenda. Când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoţit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elveţianul a cerut un document, dar n-a primit niciun proces-verbal, ci un bilet scris de mână.
Au „mirosit” un agent sub acoperire
Aparatul de interceptare audio-video, de pildă, ascuns de anchetatori în maşina cu care polițiștii patrulau prin Salonta, a fost găsit şi smuls din locul unde fusese montat. Totuși, au rămas înregistrate discuţiile în care se sfătuiau cum e mai bine să îşi selecteze victimele şi să se ferească de flagrant.
În paralel cu interceptările, procurorii au trimis în zonă şi investigatori sub acoperire, dar fără mare succes. Unul dintre aceştia a deconspirat. După verificarea maşinii în care se afla, agenţii i-au cerut să scoată tot din buzunare şi să se dezbrace de cămaşă, moment în care omul le-a spus să se oprească, pentru că are aparat de înregistrare.
Aveau carnete cu „încasările”
Pe 18 mai 2015, ofiţerii DGA Bihor şi DGA Arad, coordonaţi de Parchetul Curţii de Apel Oradea şi însoţiţi de o echipă de intervenţie a Jandarmeriei, descindeau la sediul Poliţiei Salonta şi la locuinţele agenţilor bănuiţi de luare de mită, ridicând bani, bijuterii şi carneţele în care unii dintre ei îşi notaseră „încasările”.
După cele 8 percheziţii, patru dintre poliţişti au fost reţinuţi, iar apoi prezentaţi la Tribunalul Bihor, unde au fost arestați pentru 29 de zile. Al cincilea a fost pus sub control judiciar.
Cercetarea judecătorească s-a terminat miercuri, 2 decembrie, după patru ani, din cauza numărului mare de martori şi de părţi vătămate care au trebuit să dea declaraţii, unii fiind chemaţi chiar din străinătate.
Ce pedepse au primit
- Kovacs Cristian Szilard – 7 ani şi 4 luni de închisoare cu executare
- Dorel Crăciun – 7 ani de închisoare
- Nicolae Sorin Rus – 7 ani de închisoare
- Milan Valentin Isai – 6 ani de închisoare
- Marian Dorin Pojega – 5 ani de detenţie.
Instanţa a dispus confiscarea a 2.610 lei, 740 de euro, 125.000 de forinţi şi 140 de lire.
Foto: Ebihoreanul.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro