Te-aşteaptă plaje întinse, dar nici urmă de reni sau de Moş!
Insula Crăciunului nu putea fi mai… diferită decât Crăciunul aşa cum ni-l imaginăm noi. Iar Moşul cu siguranţă nu s-ar simţi confortabil acolo, ce să mai vorbim de reni?! Cu o climă tropicală, temperaturi între 20 şi 30 de grade Celsius şi aproape lipsită de ploi din mai până la începutul lui decembrie, este ideală pentru o vacanţă la plajă.
Nu este indicat să mergi însă acolo pentru Sărbătorile de Iarnă, fiindcă nimereşti exact în miezul sezonului ploios. Pe insulă, poţi trage în locuri izolate şi pline de vegetaţie, multe dintre bungalouri fiind situate în vecinătatea pădurii tropicale, dar şi aproape de malul Oceanului Indian (distanţa dintre junglă şi plajă este infimă).
Ai nevoie doar de viză de Australia şi ceva mai mulţi bani disponibili pentru avion, fiindcă doar asta te “rupe”: transportul dus-întors. Şi distracţia este aici cu totul alta decât te-ai aştepta pe o insulă numită a… Crăciunului. Nu te dai cu sania, dar poţi face surfing, nu vizitezi satul Moşului, însă te aşteaptă o minunăţie de Parc Naţional, iar dacă nimereşti la momentul potrivit, poţi asista la marea migraţie a crabilor roşii.
Se întâmplă în octombrie-noiembrie, când în jur de 120 de milioane de crabi, care în restul anului stau în pădure, migrează spre apă pentru a se reproduce.
Fenomenul durează cam o săptămână, timp în care insula se colorează în roşu. Unele drumuri sunt închise circulaţiei auto, pentru a proteja crustaceele, iar pe altele se montează semne ce-i îndeamnă pe şoferi să conducă încet şi cu atenţie.
Mai există o insulă a Crăciunului în Kiribati, iar locuitorii de acolo trec primii în nou an!
Kiritimati, cunoscută şi ca Insula Crăciunului, este parte a Republicii Kiribati, din Oceanul Pacific. Şi aici clima e tropicală, ca pe “tiza” ei, dar o altă particularitate o face deosebită.
Kiritimati, alături de celelalte 32 de insule care fac parte din arhipelagul Kiribati, trece prima în noul an, locuitorii de aici dând, practic, startul urărilor de “La mulţi ani” şi ciocnirii paharelor de şampanie.
Kiritimati, un atol destul de neospitalier, a fost descoperit de căpitanul James Cook în ajunul Crăciunului, în 1777. Pe atunci, insula nu era locuită. Pe la începutul anilor 1900, a servit drept plantaţie de cocotieri, pentru ca, după cel de-al Doilea Război Mondial, Marea Britanie şi SUA s-o folosească pentru teste nucleare.
Locuitorii din Kiritimati sunt săraci şi trăiesc mai ales din pescuit. Turismul, care a luat avânt în ultimii ani, se anunţă însă salvator pentru ei.