„Suntem deja foarte târziu în anul fiscal şi ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea cu folos, nu oricum, a acestor sume importante”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a menționat că va exista o discuţie „foarte aplicată pe aceste chestiuni” cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. „Ceea ce trebuie achiziţionat şi pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar. Nu e nicio problemă şi există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziţii să fie făcute de Ministerul Apărării în condiţii bune. O să discutăm şi o să aprobăm aceste planuri imediat ce ne sunt prezentate”, a mai spus Iohannis.
CSAT a decis, săptămâna trecută, să retragă de pe ordinea de zi a ședinței planul de înzestrare al Armatei. Șeful statului anunța că documentul nu cuprindea cheltuirea celor 2% din PIB pentru Apărare.
Ulterior, ministrul Apărării s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA la București, Hans Klem. Discuțiile au vizat și posibila achiziție de către România a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT de la americani.
Asta în contextul în care Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) a făcut recent un anunț privind posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus de către România.
Premierul Mihai Tudose a declarat atunci că cei 2% din PIB pentru Apărare sunt alocaţi, dar problema este cum îi cheltuiesc și că va avea loc o analiză la Ministerul Apărării, în perioada următoare.
Șeful statului a anunțat după ședința CSAT că a existat ”un document pe care nu l-au discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi, și anume planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. ”S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare pentru cel puţin un deceniu”, a arătat Klaus Iohannis.
Preşedintele a precizat că documentul a fost retras de iniţiator şi ”urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT”.