Agenția de presă de stat IRNA a raportat sâmbătă că Departamentul de Justiție „a fost însărcinat să intenteze un proces pentru investigarea pagubelor și a implicării directe a SUA în tulburări”.
De asemenea, a raportat pretențiile împotriva BBC și Iran International, făcute de șeful adjunct al sistemului judiciar iranian și secretarul Înaltului Consiliului pentru Drepturile Omului din țară, Kazem Gharibabadi.
Raportul nu a clarificat ce instanță va judeca un astfel de caz.
Nu este prima dată când Iranul acuză SUA că se amestecă în manifestările antiguvernamentale. Acuzații similare au fost făcute și în 2018.
Manifestările antiguvernamentale au cuprins Iranul de la moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, pe 16 septembrie, după ce a fost arestată de Poliția Moralității și dusă într-un „centru de reeducare”, pe motiv că nu purta corespunzător hijabul.
Președintele american Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru manifestanți și a promis că „autorii violenței împotriva protestatarilor pașnici” vor plăti și că SUA sunt alături de „femeile curajoase ale Iranului care acum demonstrează pentru a-și proteja drepturile fundamentale”.
SUA au anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva Poliției Moralității din Iran, „pentru abuz și violență împotriva femeilor iraniene și încălcarea drepturilor protestatarilor pașnici iranieni” și lucrează pentru a facilita accesul iranienilor la internet.
Jumbo • 24.10.2022, 12:43
Voi iranienilir terminati va arma nucleara, doar atunci stapanul lumii va va lasa in pace. De frica