Ziarul american afirmă că informațiile furnizate de o țară aliată a SUA sugerează că oficialii iranieni au vizitat Moscova luna trecută pentru a finaliza termenii unui transport de arme suplimentare.
În cadrul acestei înțelegeri, Teheranul a acceptat să trimită Rusiei rachete Fateh-110 și Zolfaghar. Acestea sunt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 de kilometri.
Noile informații vin după ce serviciile secrete britanice au sugerat că este puțin probabil ca Rusia să poată produce rachete la fel de repede cum le folosește în prezent.
Potrivit lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, 1.235 din cele 1.844 de rachete Iskander, Kalibr și rachete de croazieră lansate din aer au fost folosite de forțele ruse începând din 24 februarie.
Luni, 10 octombrie, Rusia a lansat 24 de drone și 84 de rachete de croazieră împotriva orașelor din Ucraina, în cel mai mare atac coordonat de la începutul invaziei pe scară largă, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.
Sâmbătă, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că țara sa „nu a furnizat și nu va furniza nicio armă care să fie folosită în războiul din Ucraina”.
Pe 11 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a comandat 2.400 de drone kamikaze Shahed-136 din Iran pentru războiul său din Ucraina. Mai multe sute dintre ele au fost deja livrate, potrivit serviciilor ucrainene de informații. Armata ucraineană raportează că doboară zilnic drone de fabricație iraniană.
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a patru companii iraniene și a unei persoane fizice pentru dezvoltarea și expedierea de drone iraniene către Rusia. Potrivit Reuters, miniștrii Uniunii Europene intenționează să ia în calcul impunerea unor sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de drone Rusiei.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina