„Faptul că acum se discută lege fără studiu de impact trebuie să ne dea de gândit. În 90, nu intrai în Palament fără să ai un studiu de impact al unei legi”, a declarat, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinței „Incluziunea financiară – de la vorbe la fapte”
Potrivit lui, în anii 90 nu conta presiunea timpului sau că sistemele trebuiau reformate.
„Eram prin anii 90 şi sub presiunea istoriei, a timpului, trebuia să promovăm legi. Legile reformei în 91 – 92. Nu intram niciodată în Parlamentul României de atunci când ni se punea întrebarea aceasta: aveţi un studiu de impact şi puteam să vin şi să spun …ştiţi presiunea timpului, trebuie să facem reformă, tranziţia nu aşteaptă…. A veni, acum, cu o lege care spune că am înţeles eu că aşa e în Uniunea Europeană nu este suficient. În primul rând că trebuie să vezi ce e Uniunea Europeană, pentru că nu e o Uniune standardizată din punct de vedere financiar – bancar. E cu multe divergenţe şi diferenţe”, a mai spus Isărescu.
Revenind la timpuri mai recente, șeful BNR a mai precizat că arbitrul creditării s-a apucat de educație financiară de abia acum 10 ani.
Banca Națională a României s-a apucat de educație financiară chiar când criza din 2008 ajungea la apogeu, iar românii deja își luaseră credite de nevoi personale și ipotecare la maximumul posibil.
„Noi împlinim în acest an, 10 ani de când facem educație financiară aici la BNR”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinței „Incluziunea financiară – de la vorbe la fapte”, organizată în cadrul proiectului internațional „Global Money Week”.
Cu toate acestea, nu este un lucru nou că România este pe ultimele locuri la educația financiară în Uniunea Europeană.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!