Elena Motrescu a fost singura dintre ceilalţi cinci fraţi ai ei care a deprins această îndeletnicire, pe când avea 10 ani. “Dacă nu ai simţ, nu poţi învăţa. Trebuie să te naşti cu degete fine. Eu am învăţat de la mama mea, iar ea de la bunica acesteia. Când eram mică, mă tot uitam la mama cum îi tratează pe oameni. Ea punea oasele la loc şi la animale. Îmi arăta pe corpul meu cum să simt oasele, încheieturile”, spune suceveanca.
A avut şi medici ca pacienţi
“Am tratat oameni de toate vârstele şi profesiile, din întreaga ţară. Chiar şi medici. Nu le-am cerut niciodată nimic pacienţilor mei. Doar câţiva dintre ei m-au răsplătit cu bani”, afirmă tanti Ileana.
“Mai întâi, masez cu untură de casă zona lezată, după care îndrept osul scrântit. Trebuie să simţi osul, să ştii cum îl pui la loc, astfel încât să nu faci rău omului. Dacă simt ceva în neregulă, de exemplu o fractură dublă, îi spun pacientului să facă mai întâi o radiografie. În funcţie de gravitate, el se poate întoarce la mine sau nu”, a adăugat femeia.
Tratamentul e bun pentru entorse şi luxaţii
Prof. dr. Gheorghe Burnei (foto), Şeful secţiei de ortopedie a Spitalului de Copii “Marie Curie” din Capitală, ne-a explicat de ce tratamentul folosit de Elena Motrescu este eficient. “Tehnica se numeşte osteotaxie şi e folosită pentru entorse, luxaţii şi fracturi fără deplasare sau cu deplasare minimă. Muşchiul se relaxează prin masaj, iar femeia simte prin palpare articulaţiile afectate. După multă experienţă acumulată, ea a ajuns să pună oasele la locul lor, aproape la fel ca un medic. Totuşi ,pentru fracturi mai grave este obligatoriu ca bolnavul să se adreseze unui specialist”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!