Cătălin Croitoriu e magistratul de la Judecătoria Bistrița care l-a achitat recent pe Jenor Beudean, candidatul PNL la Primăria Șieu-Odorhei, după ce acesta a agresat o femeie în stradă. Beudean avea dreptul “să urmărească, să prindă și să rețină” femeia care îi lovise cu piciorul mașina, după ce fusese claxonată, a motivat judecătorul.

Anterior intrării în magistratură în 2013, Croitoriu a fost ofițer specialist 2 la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

În vara și toamna lui 2019, Croitoriu, ca președinte al completului de judecată nr. 3 de la Judecătoria Bistrița, a admis de două ori cererea de liberare condiționată a cămătarului Gheorghe Stan, zis Bulgaru. Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița-Năsăud a contestat de fiecare dată sentințele pronunțate, iar instanța superioară a admis contestațiile.

Gheorghe Stan, zis Bulgaru, fusese condamnat la 9 ani de închisoare

La data de 6 septembrie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a unor membri ai grupărilor Caran, Duduianu şi Rinu, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de cămătărie, spălare a banilor, şantaj, tâlhărie şi deţinere fără drept a unei arme neletale supuse autorizării.

Reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare, spune Universitatea Babeș-Bolyai
Recomandări
Reverificarea doctoratului lui Bode se face pe „ce a identificat doamna Șercan ca plagiat”, și nu pe întreaga lucrare, spune Universitatea Babeș-Bolyai

Printre inculpați erau Gheorghe Stan, zis Bulgaru, Răducan Constantin, zis “Costel al lui Caran”, Duduianu Nicolae, zis “Caleea”, Răducan Emil, zis “Emil al lui Caran”, Constantin Nicolae, zis “Aramis”, Duduianu Valentin, zis “Beadim”, Duduianu Daniel, zis “Edison”, Gheorghe Marius, zis “Marius al lui Rinu”, Răducan Aurel, zis “Aurel al lui Caran”, Simion Traian, zis “Udi”, Văduva Sofian, zis “Denom” şi Constantin Elena, zisă “Vipera”.

Tribunalul din București a emis sentința în privința acestora pe 13 mai 2016, condamnându-l pe Gheorghe Stan, zis Bulgaru, la 8 ani și 6 luni de închisoare și sporind pedeapsa cu 6 luni, “pentru a reflecta corect periculozitatea inculpatului, dată fiind amploarea activității infracționale în ansamblul său”. În total, 9 ani de închisoare, din care urma să se scadă perioada de arest preventiv și arest la domiciliu.

La individualizarea pedepsei, instanța are în vedere amploarea activității de acordare de împrumuturi cu dobândă, cea mai mare dintre toți inculpații trimiși în judecată în prezenta cauză sub aspectul acestei infracțiuni, atitudinea profund și constant nesinceră pe parcursul procesului, existența unor antecedente penale, săvârșirea unei noi infracțiuni înăuntrul termenului de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei.

Instanța, în cazul lui Bulgaru:

Cine e Gheorghe Stan, zis Bulgaru?

Bulgaru este recidivist. Mai fusese condamnat pentru vătămare corporală gravă (182 alin. 2 C.p. anterior), ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice (art. 321 alin. 1 C.p. anterior).

Două zile până la momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”
Recomandări
Două zile până la momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”

Bulgaru îl lovise pe un bărbat cu “pumnii și picioarele, agresiune în urma căreia acesta a căzut lovindu-se cu capul de asfalt și a rămas inconștient, fiind internat în comă la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca”, arată motivarea instanței.

În perioada 2012 – 2013, Gheorghe Stan și ceilalți inculpaţi “au acordat împrumuturi băneşti la care au perceput dobânzi practicanţilor de jocuri de noroc din mai multe cazinouri situate în incinta hotelurilor de lux din Bucureşti”, conform procurorilor.

Bulgaru făcea cămătărie în cazinourile Platinum, Queen, Metropolis și Marriott din București.

Martorii au arătat că exista o convenție între patronii cazinourilor și cămătari. Dacă clienții ce împrumutaseră bani cu dobândă pierdeau, “cămătarii încasează pe lângă dobânda de 10% pe zi și o sumă în cuantum de 20% din valoarea împrumutului (suma pierdută) de la casieria cazinoului”.

Clanurile alcătuiseră un sindicat, fiecare cu sarcina sa infracțională

Când clienții nu puteau restitui banii, interlopii exercitau violență fizică asupra acestora sau le confiscau bunuri; mașini sau terenuri.

Bulgaru și interlopi din clanul Vancică erau specializați pe partea de cămătărie, în timp ce membrii clanurilor Duduianu și Caran asigurau partea de protecție.

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Ce rămâne uman într-un război sângeros? Ucraineanul care recuperează corpurile soldaților ruși și le trimite familiilor: „Cineva trebuie să facă asta”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Ce rămâne uman într-un război sângeros? Ucraineanul care recuperează corpurile soldaților ruși și le trimite familiilor: „Cineva trebuie să facă asta”
  • Unul dintre clienții principali ai lui Bulgaru era fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov. Acesta paria sume de zeci sau chiar sute de mii de euro pe seară.
  • “Am plătit 5000 de Eoru la Bolgaro pt nov hotel o Luna va rog sa trimite 1000 0 de Eoru si sentem o Luna fri”, scrisese într-un SMS unul dintre clienții străini ai lui Bulgaru.
  • “În ceea ce privește modalitatea de restituire a banilor fac precizarea  că «Bulgaru» fie stătea pe lângă mine la masă până terminam jocul, fie îl lăsa pe băiatul lui sau îmi spunea să îi las banii în contul său, la recepție”, declarase un alt martor.

Ce argumente a folosit judecătorul Cătălin Croitoriu pentru a admite liberarea condiționată a lui Bulgaru?

În 2019, Bulgaru, care era închis la Penitenciarul Bistrița, a depus mai multe cereri de liberare condiționată.

Pe 31 iulie 2019, completul de judecată nr. 3 al Judecătoriei Bistrița, al cărui președinte era Cătălin Croitoriu, a admis cererea de liberare condiționată a acestuia din 6 iunie 2019.

Pentru a beneficia de liberare condiționată, Bulgaru trebuia să execute 2/3 din  pedeapsa de 3.287 de zile, respectiv 2.191 de zile. Pe 10 iulie 2019, acesta avea un număr de 2.198 de zile executate și câștigate.

  • 1.232 de zile de arest preventiv, 889 de zile efectiv executate, din care 312 se consideră executate în baza Legii nr. 169/2017 și 77 de zile câștigate prin muncă.

“Stăruitor în muncă”

“Luând în considerare comportamentul în general disciplinat al petentului pe timpul detenției, stăruința în muncă, perioada scurtă din amânarea fixată de către comisia pentru liberări condiționate, precum și faptul că s-a emis de către societatea Solena Import Export SRL o ofertă fermă de angajare a petentului, instanța are convingerea că scopul pedepsei în executarea căreia petentul se află a fost atins, acesta s-a îndreptat și se va reintegra social, fără a mai recidiva în comiterea de infracțiuni. Existența unei singure sancțiuni disciplinare, pentru o faptă de o gravitate redusă, nu poate caracteriza întreg comportamentul petentului”, a motivat instanța.

Completul condus de către Croitoriu a scos în evidență că Bulgaru a primit o susținere deosebită din partea familiei sale. 

“Fapta comisă de petent este una incidentală în existența acestuia”, a mai precizat instanța, ignorând faptul că Bulgaru e recidivist.

Ținând cont și de vârsta acestuia, 45 de ani, “instanța are siguranța că acest petent (…) nu va mai comite în viitor niciun fel de faptă penală”, se mai precizează în motivare.

Parchetul: Petentul este recidivist

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița-Năsăud a contestat sentința de liberare condiționată a lui Bulgaru, argumentând că “petentul-condamnat a fost sancționat disciplinar, a obținut doar 7 recompense și a câștigat prin muncă doar 77 de zile, foarte puține în comparație cu durata de încarcerare de peste 2 ani și jumătate”.

Procurorii au subliniat și că Bulgaru “este recidivist, executând actuala pedeapsă cu închisoarea pentru comiterea infracțiunilor de camătă, spălare de bani și înșelăciune. Anterior, acesta a mai fost condamnat pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală gravă”.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis contestația Parchetului.

Scenariul s-a repetat la două luni. Completul de judecată condus de Croitoriu a admis din nou cererea de liberare condiționată a cămătarului, cu aceleași argumente, Parchetul a făcut contestație, iar Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis contestația.

Bulgaru, liberat condiționat abia la finalul acestei veri

Cămătarul a fost în cele din urmă liberat condiționat la finalul lui august, anul acesta, de completul de judecată nr. 4 de la Judecătoria Bistrița. Dacă nu ar fi beneficiat de liberarea condiționată, executarea pedepsei sale ar fi încetat peste doi ani, pe 18.09.2022.

Petentul “regretă sincer faptele comise, se poate reintegra în societate și nu va mai recidiva în comiterea de noi infracțiuni”, motivează instanța. 

Liberarea lui Bulgaru a fost sărbătorită pe rețelele sociale. “A venit putereaaa”, a scris pe Facebook unul dintre cei doi fii ai săi, Ursu, și a postat o fotografie cu fratele lui, Bogdan, și cu Bulgaru tatăl.

“Bine a venit regele!!!”, a comentat și cântărețul de manele Alex Puștiu.

Judecătorul care l-a achitat pe PNL-istul agresor a admis de două ori cererea de liberare condiționată a cămătarului Bulgaru, membru din sindicatul clanurilor!

Într-un video postat în mai de Ursu, Florin Salam i-a făcut o dedicație lui Bulgaru. 

“Bulgaru a avut grijă de noi, când nu știam ce înseamnă euro”, a spus Salam.

L-a liberat pe ucigașul și violatorul unei bătrâne

Recent, în 10 aprilie 2020, într-un caz prezentat și de Libertatea în august, același judecător, Cătălin Croitoriu, l-a liberat pe violatorul și ucigașul unei bătrâne.

Acesta ucisese, în 2002, o femeie de 92 de ani, Ana S., despre care aflase că are handicap și locuiește singură în Râșnov. A așteptat lăsarea nopții și a intrat peste femeie.

“A imobilizat-o, a dezbrăcat-o, tăindu-i hainele, și a obligat-o să întrețină raport sexual anal. Apoi, i-a aplicat două lovituri cu cuțitul în gât și în piept și i-a acoperit gura cu mâna, până când victima a decedat, după care a urinat pe corpul acesteia”.

Cazul, prezentat pe larg în ziar acum trei luni, a ajuns, în cele din urmă, la ÎCCJ. Bărbatul a primit 24 de ani de închisoare, urmând să își ispășească pedeapsa abia în 2025.

Totuși, anul acesta, Judecătoria Bistrița, urmată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, l-au liberat pe bărbat.

Motivarea lui Croitoriu: lipsa unor liberări condiționate acordate anterior, nivelul de instruire și existența unei calificări profesionale, vârsta de 43 de ani, precum și buna impresie lăsată de deținut în fața sa”.

Jurnalista Carmen Dumitrescu de la PressHub a scris și ea despre Cătălin Croitoriu într-un articol denumit “Rețeaua de liberare condiționată”.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
GSP.RO
„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
ȘOC! Lovitura supremă pe care o dă Laura Codruța Kovesi! E ULUITOR, s-a anunțat acum
Playtech.ro
ȘOC! Lovitura supremă pe care o dă Laura Codruța Kovesi! E ULUITOR, s-a anunțat acum
Povestea ei este cutremurătoare! Cum a murit una dintre marile actrițe ale României, după ce s-a uitat cu soțul ei la televizor
Viva.ro
Povestea ei este cutremurătoare! Cum a murit una dintre marile actrițe ale României, după ce s-a uitat cu soțul ei la televizor
Momentul uluitor în care cinci maşini de lux sunt furate în mai puţin de 60 de secunde. Valoarea totală a autovehiculelor e de 800.000 de euro
Observatornews.ro
Momentul uluitor în care cinci maşini de lux sunt furate în mai puţin de 60 de secunde. Valoarea totală a autovehiculelor e de 800.000 de euro
Este știrea momentului în războiul din Ucraina. A fost atac pe teritoriul Rusiei
Știrileprotv.ro
Este știrea momentului în războiul din Ucraina. A fost atac pe teritoriul Rusiei
Ce avere avea judecătorul care și-a injectat benzină în vene. Gabriel Apostol a investit în titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe
FANATIK.RO
Ce avere avea judecătorul care și-a injectat benzină în vene. Gabriel Apostol a investit în titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe
VIDEO Imagini spectaculoase cu MM şi fiica sa, Teodora Stoica. Prima lor apariţie împreună şi ce ocupaţie are tânăra: "Tata m-a susţinut din prima" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
VIDEO Imagini spectaculoase cu MM şi fiica sa, Teodora Stoica. Prima lor apariţie împreună şi ce ocupaţie are tânăra: "Tata m-a susţinut din prima" | EXCLUSIV
Horoscop 6 decembrie 2022. Gemenii nu pot nici să stea deoparte, nici să se amestece prea mult, mai ales în situațiile care nu îi privesc
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2022. Gemenii nu pot nici să stea deoparte, nici să se amestece prea mult, mai ales în situațiile care nu îi privesc
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic