Mergi direct la conținut »
Kazahstanul oferă grupului Shell 20% din acțiunile KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol. Shell a plecat din România în 2007
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Kazahstanul oferă grupului Shell 20% din acțiunile KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol. Shell a plecat din România în 2007

Kazahstanul oferă grupului Shell posibilitatea de a achiziționa 20% din acțiunile KazMunaiGaz (KMG), proprietarul fostului grup Rompetrol, în cadrul operațiunilor de listare pe bursă a companiei petroliere kazahe, potrivit Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Kazahstanul a demarat planul de listare a KMG de câțiva ani, odată cu scăderea prețului petrolului de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri de 50-60 de dolari, cât se tranzacționează acum.

Kazahii au vândut 51% din Rompetrol

KazMunaiGaz a vândut o participație de 51% în grupul KMG International, fostul Rompetrol, către grupul chinez CEFC. Dar acesta din urmă are probleme financiare după o rundă de achiziții de peste 10 miliarde de dolari, iar presa a scris că fondatorul său, Ye Jiangmin, ar fi fost arestat.

Deși acordul între KazMunaiGaz și CEFC este deja semnat de mult timp, transferul efectiv al acțiunilor și activelor nu s-a realizat din cauza sechestrelor impuse de către Fisc și DIICOT, acesta din urmă fiind în dosarul Rompetrol 2.

Compania deține în România rețeaua de benzinării Rompetrol, a doua ca întindere după cea a Petrom, dar și rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

Shell a fost prezentă pe piața din România, dar s-a retras în 2005, când și-a vândut benzinăriile către grupul maghiar MOL. Ulterior, în 2007 și-a vândut și divizia de GPL către grupul francez Rubis.

Urmază listarea pe bursă

Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan, numit Samruk-Kazyna, deţine 90% din KMG, restul fiind deţinut de banca centrală a statului.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Samruk-Kazyna vrea să listeze anul viitor KazMunaiGaz pe bursă, dar ar urma să își păstreze participația majoritară. În pachetul de 20% oferit Shell ar fi urmat să fie vândute participația băncii naționale și un pachet similar de 10% deținut de fond, conform Reuters.

Shell deţine deja în Kazahstan participaţii în zăcămintele Kashagan şi Karachaganak, precum şi în conducta care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră.

Zăcământul de la Kashagan este cel mai mare din Kazahstan. Acesta este operat de către grupul italian Eni, dar Shell este acționar, alături de ExxonMobil, Total, compania de stat KazMunayGaz, grupul chinez CNPC şi compania japoneză Inpex.

Close
Închide
  Close