Rusia a invocat, anterior în cursul zilei de sâmbătă, atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din peninsula Crimeea ca motiv pentru a suspenda pe termen nedefinit acordul, dând vina pe Kiev pentru aceste atacuri.
„Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a distruge Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acum, Moscova folosește un fals pretext pentru a bloca coridorul de cereale care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni. Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să își respecte din nou obligațiile”, a scris șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter.
We have warned of Russias plans to ruin the Black Sea Grain Initiative. Now Moscow uses a false pretext to block the grain corridor which ensures food security for millions of people. I call on all states to demand Russia to stop its hunger games and recommit to its obligations.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) October 29, 2022
Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că șase nave încărcate cu 180.000 de tone de produse agricole au părăsit vineri porturile țării, îndreptându-se spre Africa, Asia și Europa. Printre acestea se numără și nava cargo LINA, care transportă 25.000 de tone de porumb pentru Egipt, a precizat ministerul, într-un comunicat de presă.
În total, 403 nave încărcate cu 9,1 milioane de tone de produse pentru Asia, Europa și Africa au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră începând din luna iulie, de când a fost semnat acordul privind „coridorul de cereale” între Ucraina, Rusia, ONU și Turcia, a adăugat ministerul ucrainean.
ONU, în contact cu Rusia după suspendarea acordului
În urma anunțului făcut de Moscova, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a transmis că se află în contact și discută cu autoritățile ruse, pe marginea deciziei privind retragerea din acord.
„Am văzut informațiile din partea Federației Ruse cu privire la suspendarea participării ei la Inițiativa privind Marea Neagră în urma unui atac asupra Flotei ruse din Marea Neagră. Suntem în contact cu autoritățile ruse în această privință”, a declarat sâmbătă, pentru CNN, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
„Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care este un efort umanitar critic ce are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a adăugat Dujarric.
Ucraina a fost cunoscută, din punct de vedere istoric, ca fiind unul dintre grânarele lumii. Programul Alimentar Mondial a estimat că zeci de milioane de persoane au ajuns într-o stare de foamete acută ca urmare a războiului din Ucraina, iar oficialii occidentali au acuzat în repetate rânduri Rusia că folosește alimentele ca armă în timpul invaziei sale.
Autoritățile de la Moscova au anunțat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul intermediat de ONU ce asigură continuarea exporturilor de produse agricole prin porturile ucrainene, după atacul cu drone asupra navelor rusești din Crimeea.
„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, partea rusă îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina