„Este ţara noastră, este patria noastră. Ştiu că foarte mulţi au plecat fiindcă nu s-au mai descurat în ţară sau au fost persecutaţi politic în timpul regimului comunist. Dar foarte mulţi români au plecat şi după Revoluţie, nemulţumiţi fiind de evoluţia lucrurilor în România. Unii au plecat probabil fiindcă acasă nu şi-au găsit de lucru sau nu şi-au găsit de lucru ce şi-au dorit”, a spus şeful statului, la lansarea cărţii sale.
Klaus Iohannis a arătat că, potrivit unor statistici peste 4 milioane de români trăiesc în afara ţării, ceea ce arată că avem o diasporă foarte mare.
„Este un potenţial enorm şi pentru România. Dacă o bună parte dintre românii care au plecat din varii motive s-ar întoarce în ţară, ar fi o enormă bogăţie pentru România. Oameni care sunt bine calificaţi, oameni care cunosc lumea şi ar fi o evoluţie senzaţional de pozitivă pentru noi”, a declarat Iohannis.
La evenimentul de la New York a fost prezentă şi ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu.
Preşedintele a spus că promisiunea fermă a ministrului afacerilor externe a fost că, la următorul scrutin, lucrurile vor fi „mult mai bine organizate” în secţiile de vot din diaspora.
„Am văzut că la europarlamentare, unde participarea a fost senzaţional de bună – poate şi datorită referendumului pe care l-am convocat în paralel cu europarlamentarele – lucrurile nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit şi cum ne-am imaginat că vor funcţiona. După care, folosind rezultatul referendumului, iar s-a lucrat pe legislaţia specifică şi s-au găsit câteva soluţii. Am promisiunea fermă de la doamna ministru al afacerilor externe, care este aici, că lucrurile vor fi mult, mult mai bine organizate de această dată în secţiile de vot din diaspora. Sper să fie aşa, pentru că altfel s-ar crea impresia în diasporă că nu se poate vota şi ar fi foarte păcat. Sunt voturi extrem de importante, orice vot e important”, a spus el.
Şeful statului a menţionat că este important ca românii să vină la vot, el arătând că în decembrie 2016, foarte mulţi români au spus că nu au ce vota şi că lucrurile, oricum, nu se poate îmbunătăţi şi am avut o participare foarte slabă.
„Rezultatul îl ştim: guverne foarte slabe care sunt şi în acest moment în funcţiune”, a declarat el.