Primul sinistru la care au ajuns pompierii militari de la ISU ”Nicolae Iorga” – Botoșani s-a produs în satul Smârdan, din comuna Suharău. Înainte să fie rănită, proprietara casei, o femeie de 85 de ani, s-a salvat însă sperietura groaznică prin care a trecut i-a declanșat un atac de panică. Din acest motiv, după ce a primit primul ajutor de la echipajul SMURD sosit la fața locului,,octogenara a fost transportată la Spitalul Municipal Dorohoi. Casa bătrânei a rămas fără acoperiș, dar și fără o parte a agoniselii sale strânsă în două camere și într-o anexă.
Bunuri de 100.000 de lei, salvate
O oră mai târziu, în satul Sarafinești din comuna botoșăneană Corni s-a produs un alt incendiu exact din aceleași cauze: jarul din sobă a sărit și a aprins materialele textile aflate în apropiere. Acolo, o femeie în vârstă de 36 de ani a suferit arsuri la o mână și la un picior. Și ea a ajuns la spital, dar la Botoșani, pentru continuarea investigațiilor medicale și pentru a primi tratament de specialitate pentru rănile suferite. La cele două incendii au intervenit 23 de pompieri botoșăneni care au salvat bunuri a căror valoare se ridică la peste 100.000 de lei.
Pompierii militari recomandă
Jarul căzut din sobă pe materiale combustibile se află printre cele mai frecvente cauze de incendiu în sezonul rece. Pentru înlăturarea pericolului de incendiu din locuințe, pompierii botoșăneni recomandă:
- să montați pe pardoseală, în fața ușiței de alimentare a sobei cu combustibil, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 m;
- să nu introduceți în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul;
- să nu lăsați ușa de la focar deschisă;
- să nu supraîncălziți sobele;
- să nu folosiți sobe sau alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații.
Sobele și alte mijloace de încălzire trebuie supravegheate permanent pe timpul funcționării.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro