Cuprins:
Infarctul la pacienții tineri
Infarctul miocardic era în urmă cu ceva timp o afecțiune care afecta bărbații cu vârsta mai mare de 50 de ani și femeile de peste 55 de ani. Acum, această vârstă a scăzut cu cel puțin 10 ani, potrivit sursei citate.
„Avem o incidență crescută pentru vârstele mai fragede chiar de 25-30 de ani, am avut și situații de acest fel. Evident că sunt și foarte mulți tineri care au patologii cardio-vasculare, și aici putem începe cu hipertensiunea arterială pe care le descoperim fortuit”, a transmis medicul primar Ramona Guraliuc, coordonator UPU-SMURD.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în Uniunea Europeană. Peste 1,7 milioane de decese s-au înregistrat în 2021 din această cauză, adică 32,4% din totalul acestora.
În România, situația este și mai gravă: unul din doi români moare din cauza unei afecțiuni cardiovasculare, respectiv 52%, aproape dublu față de media UE.
La rândul lui, Dr. Dragoș Vinereanu, șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Universitar, declara anul trecut că infarctul în rândul persoanelor tinere a devenit atât de frecvent încât nu mai reprezintă o excepție, ci aproape o „regulă”.
„Noi (Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti – n.r.) suntem de gardă pentru infarct joia şi din 10-15 pacienţi câţi vin cu infarct de la nivelul Bucureştiului şi zona de sud a ţării, jumătate sunt sub 45 de ani. Aşa că, din păcate a devenit regula, nu mai e nici pe departe excepţia”, a declarat dr. Dragoș Vinereanu la Medika TV.
Viața modernă, factor de risc
Medicii avertizează că numărul tot mai mare de tineri afectați de boli cardiovasculare este rezultatul unui stil de viață modern nesănătos.
Alimentația plină de produse procesate și grăsimi nocive, lipsa nutrienților esențiali, stresul constant generat de ritmul alert al vieții digitale și presiunea financiară contribuie semnificativ la creșterea acestor riscuri.
„Mediul în care trăim, în care ne desfășurăm activitatea este o cauză. Sunt foarte multe elemente nocive precum consumul de droguri, alcoolul, tutunul. La care se adaugă un nivel foarte ridicat de stres. Toate acestea însumate, la care adăugăm și o alimentație incorectă, plus nerespectarea orelor de somn, cresc incidența infarctului miocardic la tineri”, a adăugat medicul Ramona Guarliuc.
Fumatul rămâne factor de risc pentru bolile vasculare. Un studiu recent arată că 9 din 10 persoane cu vârsta sub 45 de ani, care au suferit un atac de cord, erau fumătoare.
Ce spun studiile
Studiile indică o creștere îngrijorătoare a problemelor cardiace în rândul adulților tineri, cu vârste între 20 și 50 de ani, un fenomen atribuit în mare măsură stilului de viață nesănătos, ce include alimentația dezechilibrată, lipsa activității fizice, fumatul și stresul excesiv.
O cercetare din 2019, publicată în American Journal of Medicine, a analizat cazurile a 2.000 de adulți internați pentru atac de cord între 2000 și 2016 în două spitale din SUA, constatând că unul din cinci pacienți avea sub 40 de ani, iar acest procent a crescut anual cu 2%.
În plus, cercetări publicate în martie 2023 în JAMA Network arată că bolile de inimă în rândul adulților mai tineri au contribuit cu 4% la scăderea speranței de viață în SUA în perioada 2020-2021.
Infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, apare atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, cauzând deteriorarea mușchiului cardiac.
Cele mai frecvente simptome includ durere sau disconfort în piept, care poate radia spre brațe, spate, gât sau maxilar, precum și dificultăți de respirație, transpirație excesivă, greață sau amețeli, potrivit American Heart Association.