Apa oxigenată mai este denumită peroxid de hidrogen sau perhidrol (când are 35%). Este un lichid incolor pe care îl găseşti în farmacii ca antiseptic.
Cei mai mulţi dintre noi folosim apa oxigenată pentru a ne dezinfecta micile răni sau coşurile. Ea mai poate fi folosită pentru albirea dinţilor, a rufelor, a perdelelor sau a pantofilor din pânză. De asemenea, e bună pentru decolorarea părului şi la vopsirea lui. Dar poate scoate şi pete.
Ce fel de apă oxigenată utilizezi?
Există în diferite dozaje: 10, 20, 30 sau 60 de volume. Cea mai slabă se utilizează pentru îngrijiri medicale şi ale pielii. Cele de 20% se recomandă pentru decolorarea părului, a perişorilor de pe faţă sau corp.
Apa oxigenată de 30% este potrivită pentru albirea lenjeriei şi scoaterea petelor.
În sfârşit, cea de 60% se poate folosi pentru albirea PVC-ului, a lemnului etc.
Ai grijă când o foloseşti!
Trebuie ţinută la adăpost de lumină. Nu se varsă pe foc, fiindcă poate produce mici explozii (formula ei este H2O2). Nu se ţine la îndemâna copiilor, iar în caz de ingestie trebuie să te adresezi medicului de urgenţă.
Cum cureţi micile răni
Tamponează rana cu o compresă sterilă umezită în apă oxigenată de 10%. Apa oxigenată poate opri şi sângerările rănilor superficiale. Mai poate fi foolosită pentru a steriliza şi dezinfecta coşurile. Se aplică un beţişor umezit în apă oxigenată pe coş.
Alte utilizări
– Pentru curăţirea urechilor, se amestecă apă fiartă şi răcită cu apă oxigenată şi se introduce în ureche cu ajutorul unei pompiţe.
– Poate fi folosită şi pentru înlăturarea verucilor. Se îmbibă un beţişor de bumbac în apă oxigenată şi se aplică de mai multe ori pe zi pe veruci.
– Se mai poate folosi pentru decolorarea mustăţii, sau a perilor fini de pe faţă, corp, braţe, prin tapotare cu o dischetă de bumbac umezită în apă oxigenată. Dacă părul este mai gros, sunt necesare mai multe şedinţe.
– Se poate folosi şi pentru albirea petelor de pe piele. Se tamponează petele închise de pe piele cu ajutorul unui beţişor înmuiat în apă oxigenată. Se lasă să acţioneze 15 minute. Apoi se clăteşte şi se aplică o cremă hidratantă.
– Pentru albirea dinţilor. O dată, maximum de două ori pe săptămână, pune câteva picături pe peria de dinţi şi freacă-i uşor.
– Poate albi unghiile galbene ale fumătorilor. Înmoaie degetele 10 minute în apă caldă, apoi şterge-le cu o dischetă umezită în apă oxigenată. Clăteşte şi dă-te cu cremp după ce te ştergi pe mâni.
– Pentru decolorarea părului fă mai întâi un test pe o şuviţă. Se aplică doar pe părul natural, nevopsit, fără permanent şi sănătos. Se ia şuviţă cu şuviţă şi se umezeşte părul cu o dischetă îmbibată în apă oxigenată, de la rădăcini spre vârfuri. Apoi se îmbracă fiecare şuviţă cu celofan. Se lasă să acţioneze 10-20 de minute, apoi se spală părul cu şampon şi balsam.
Atenţie!
- apa oxigenată poate irita scalpul şi produce mâncărimi sau înţepături. Nu o folosi dacă ai probleme cu scalpul şi nu e într-o stare de sănătate bună.
- folosită prea des poate usca excesiv părul.
- după decolorare evită să aplici un timp fixativ, gel sau alte produse care conţin produse chimice.
- şi aerul prea fierbinte al uscătorului trebuie evitat, placa de păr sau peria rotativă.
Pentru înlăturarea petelor de pe haine
Tamponează cu o cârpă îmbibată în apă oxigenată următoarele pete: ruj, legume, cerneală, flori, plante, fructe, iarbă, mucegai, ou, rugină, sânge, sos, vopsea, transpiraţie. Clăteşte repede haina şi spală-o. Petele vor dispărea.
Pentru albirea plasticului îngălbenit. Plasticul se curăţă cu apă oxigenată 60%. E vorba de telefoane, carcase de computere sau chiar mobila de grădină. Pune-ţi mănuşi de menaj şi freacă obiectele cu un burete umezit în apă oxigenată.
Mai poţi albi perdelele, curăţa fierul de călcat, obiectele din fildeş, os, pantofii albi de pânză, porţelanul, lâna, mobilierul din bambus. Se îmbibă o cârpă cu apă oxigenată, diluată sau nu, după caz.