In satul Joseni, aflat la numai cativa kilometri de Gheorgheni, iarna incepe in ultimele zile ale lunii octombrie si se sfarseste la inceputul lunii aprilie. Satul si-a castigat renumele de “polul frigului” din Romania pentru ca aici se inregistreaza cele mai scazute temperaturi din tara. Zile intregi cu temperaturi sub 20 de grade, la asta se asteapta satenii din Joseni dupa ce da prima zapada.
Cat vezi cu ochii, un strat gros de zapada, pe care frigul aprig din ultimele zile l-a inghetat. In zare, invaluiti in ceata, Muntii Gurghiului. Pe ulita la capatul careia se afla statia meteorologica, doi copii picotesc imbujorati intr-o sanie trasa de tatal lor. “E vremea somnului”, ne explica barbatul indesandu-si caciula pe urechi. Se indreapta spre statia meteorologica, unde locuieste impreuna cu familia. Este unul din cei cinci meteorologi care “iau pulsul” vremii la statia din Joseni, zi si noapte, fara sa tina cont ca este Craciun, Paste sau Anul Nou.
“Citim valorile pe care le inregistreaza aparatele noastre in fiecare ora, la si 20, urmand ca la si 40 sa le transmitem mai departe codat, prin SMS, la Centrul Regional Transilvania de Sud de la Sibiu”, ne spune Vaszi Laszlo, seful statiei. Cei cinci meteorologi de aici, doi barbati si trei femei, lucreaza in schimburi de cate 12 ore. “De Anul Nou, ne felicitam la miezul noptii, iar la 20 de minute dupa ce trecem in noul an iesim in curte ca sa masuram temperatura”.
Acum, termometrul arata un grad peste zero. “Putem spune ca astazi a fost o zi calda. Nu s-au inregistrat temperaturi negative, iar pentru o jumatate de ora chiar a stralucit soarele”. Oamenii din Joseni au parte, anul acesta, de o iarna ceva mai blanda decat in ultimii ani. “Iarna a venit mai tarziu pe la noi. Prima zapada a cazut la 18 noiembrie si putin dupa aceea, la 23 noiembrie, am inregistrat si cea mai scazuta temperatura de pana acum: minus 19 grade Celsius”, adauga Vaszi Laszlo.
Are 38 de ani si lucreaza la statia din Joseni din anul 1998. “Imi place foarte mult aici, pentru ca niciodata nu e la fel. Omul obisnuit nu sesizeaza decat fluctuatiile mari de temperatura si fenomenele meteo extreme. Dar noi vedem cum lucrurile se schimba de la o ora la alta”. Pentru ca Joseni este recunoscut drept “polul frigului” din Romania, fiecare dintre cei cinci meteorologi de aici are cate un record personal la temperaturi negative. “In 1998 am trait cea mai grea iarna de cand ma stiu eu. Parca nu se mai termina frigul. Atunci am inregistrat si recordul meu personal: minus 30 de grade, chiar a doua zi de Craciun”.
Iesim in curte, unde Vaszi Laszlo ne prezinta instrumentele din dotarea statiei. “Campul de masurare trebuie sa se afle la 250 de metri de statie si de orice alt obstacol. Aici masuram temperatura, umiditatea, presiunea atmosferica, vizibilitatea si durata de stralucire a soarelui. Dupa aceea, transmitem datele printr-un SMS la centru, unde sunt interpretate si unde, se fac prognozele”.
“In privinta minimelor, facem cu randul”, adauga Vaszi Laszlo (foto sus), seful statiei. “Cand e la noi polul frigului, cand la Miercurea-Ciuc. Recordul absolut in acest sens s-a inregistrat la 17 ianuarie 1963: minus 38 de grade.” Oamenii de aici s-au obisnuit cu temperaturile negative din timpul iernii. “In 2001, de exemplu, chiar inainte de Craciun, am avut doua saptamani cu „maxime” de minus 20 de grade. Si in tot acest timp oamenii au mers la serviciu, iar copiii la scoala. Pui o haina in plus pe tine si rezisti. Ne-am obisnuit atat de mult cu vremea de aici, incat temperaturile pozitive iarna ni se par iesite din comun”.
Aparatele de masura de la statia Joseni sunt verificate din ora in ora de Vaszi Laszlo si colegii sai. Rezultatele sunt trimise apoi prin SMS la Sibiu.