În ultimii ani, primăriile, în special cele din București, au decis să interzică accesul celor care vor să facă sport în curtea școlii, așa cum se întâmpla pe vremuri.
În sectorul 6 însă, azi s-a revenit la vechiul obicei, și anume de a reda terenurile de sport ale școlilor celor care vor să facă sport. S-a întâmplat după ce primarul Ciprian Ciucu a trecut prin Consiliul Local o hotărâre în acest sens.
Acestea funcționează însă după anumite reguli. Accesul este permis la o oră după încheierea orelor de curs și a celorlalte activități desfășurate de unitatea respectivă de învățământ. În sezonul de vară (1 aprilie – 31 octombrie) programul este până la ora 22.00, de luni până vineri, iar în cel de iarnă (1 noiembrie – 31 martie), până la ora 20.00.
Sâmbăta și duminica, dar și pe timpul vacanțelor, programul va fi, indiferent de sezon, de la 10.00 la 13.00 și de la 16.00 la 20.00, iar acolo unde terenurile sunt prevăzute cu instalație de iluminat, nocturnă, programul va fi până la ora 22.00.
Regulament strict și pază asigurată de primărie
În interiorul unităților de învățământ este strict interzis consumul de tutun, alcool și semințe, cât și accesul cu automobile, motociclete, scutere sau alte astfel de vehicule.
Conform unui anunț al Primăriei Sectorului 6, nici cu bicicletele, rolele, skateboardurile sau trotinetele nu se va putea intra în curțile școlilor, dar acestea vor putea fi depozitate în apropiere, pentru a putea fi supravegheate de posesorii lor, care răspund de ele.
Copiii cu vârstă de până la 10 ani trebuie să fie însoțiți de un aparținător (părinte, bunic, frate major), iar cei cu vârste între 10 și 14 ani trebuie să aibă asupra lor un număr de telefon al unui părinte sau reprezentant legal la care, în caz de urgență, acesta poate fi contactat de către agenții de pază sau paznicii unității de învățământ respective.
Eu cred că şcolile trebuie să aparţină comunităţii şi dacă sunt directori care cred altceva şi cărora le este greu să fie manageri de şcoală în aceste condiţii şi să aplice viziunea acestui Consiliu local pot să spună că nu o pot face, că nu-i obligă nimeni să fie directori. Şcolile nu aparţin Ministerului Educaţiei, nu aparţin directorilor, nu aparţin Primăriei, aparţin comunităţii. Venim cu salubrizare, venim cu pază, asigurăm toate condiţiile.
Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6:
Horia Tecău a început să joace tenis în curtea școlii
Horia Tecău, câștigător la dublu al turneului de tenis de la Wimbledon, își amintește cu plăcere când pleca de acasă pentru a juca tenis pe terenul școlii din Constanța: „Aveam 6 ani și eram fericit să joc tenis. Prima mea rachetă era un Regin de lemn, foarte lung, pe care abia puteam să-l ridic. Mergeam cu bunica să joc tenis, iar după ceva vreme mi-a explodat pasiunea asta”.
Iar Horia nu este singurul pentru care curtea școlii a fost o parte frumoasă din copilărie. Și Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, își amintește cu drag de momentele când era un puștan: „Fotbal jucam doar doar cu prietenii din cartier. Ne mai prindeam cu Ilie Balaci. Pe Ilie acolo l-am cunoscut! La miuță în curtea școlii. Cred că aveam vreo 11 ani. Eram prieteni de cartier. Mai jucam cu el, aveam porți făcute din cărămizi”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro