Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că protestele izbucnite după moartea lui Mahsa Amini, tânăra aflată în custodia poliției, au fost puse la cale „de America și de regimul sionist” și nu de „iranienii obișnuiți”.
În primele sale comentarii cu privire la tulburările ce afectează Iranul de mai bine de două săptămâni, Khamenei a declarat că decesul tinerei i-a „frânt profund inima”.
Dar el a refuzat să accepte legitimitatea manifestațiilor și a acuzat protestatarii că provoacă „insecuritate pe străzi”, condamnând în același timp ceea ce el a numit „revoltele planificate”, orchestrate de Statele Unite și Israel.
„Datoria forțelor noastre de securitate, inclusiv a poliției, este de a asigura siguranța națiunii iraniene… Cei care atacă poliția îi lasă pe cetățenii iranieni fără apărare împotriva huliganilor, hoților și șantajiștilor”, a declarat Khamenei.
Forțele de securitate, inclusiv poliția și miliția voluntară Basij, au condus o campanie de reprimare a protestelor, în urma căreia mii de persoane au fost arestate și sute rănite, potrivit organizațiilor umanitare, care au estimat că cel puțin 130 de persoane au murit în ultimele două săptămâni.
Protestele au continuat și duminică, când forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu studenții strânși în campusul u nei importante universități din Teheran.
Contul de Twitter al activistului 1500tasvir, care are aproximativ 160.000 de urmăritori, a postat mai multe clipuri video care au arătat Universitatea Sharif, în mod tradițional un focar de disidență, înconjurată de zeci de polițiști.
Unul dintre clipuri a surprins forțele de securitate în timp ce trăgeau cu gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe studenții din campus. O altă înregistrare video a arătat polițiștii urmărind zeci de studenți prinși în parcarea subterană a universității. Zeci de persoane au fost arestate.
Demonstrații au avut loc tot duminică în mai multe orașe, precum Teheran, Yazd, Kermanshah, Sanandaj, Shiraz și Mashhad, participanții scandând „independență, libertate și moarte lui Khamenei”.
O amenințare la adresa regimului
Protestele antiguvernamentale, care au început pe 17 septembrie, după înmormântarea lui Mahsa Amini, s-au transformat în cea mai puternică manifestare de opoziție față de autoritățile iraniene din ultimii ani.
Protestele nu s-au potolit în ciuda numărului tot mai mare de morți și a represiunii forțelor de securitate care au folosit gaze lacrimogene, bâte și, în unele cazuri, muniție reală potrivit imaginilor de pe rețelele sociale și.
Autoritățile iraniene nu au oferit un bilanț al morților, afirmând în același timp că mulți membri ai forțelor de securitate au fost uciși de „protestatari și huligani susținuți de dușmani străini”.
Moartea lui Amini și represiunea care a urmat au atras numeroase critici internaționale la adresa liderilor iranieni, care, la rândul lor, au acuzat Statele Unite și unele țări europene că exploatează tulburările pentru a încerca să destabilizeze Republica Islamică.
Presa de stat iraniană a difuzat un videoclip cu studenți pro-guvernamentali, care s-au adunat la universitatea Ferdowsi din Mashhad, scandând „Republica Islamică este linia noastră roșie”.
Declanșatorul protestelor
Amini a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran de către poliția moravurilor, care aplică codul vestimentar strict al Republicii Islamice, și care a acuzat-o că purta necorespunzător vălul islamic obligatoriu. Ea a murit trei zile mai târziu la spital, după ce a intrat în comă.
Avocatul familiei Amini, Saleh Nikbakht, a declarat pentru site-ul semioficial de știri Etemadonline că „medici respectabili” consideră că aceasta a fost bătută în arest.
Raportul autopsiei lui Amini și alte detalii medicale nu au fost făcute publice, dar tatăl ei a declarat că a văzut vânătăi pe piciorul ei și că alte femei reținute împreună cu ea au spus că a fost bătută.
Autoritățile polițienești iraniene spun că Amini a murit din cauza unui atac de cord și neagă că aceasta a fost bătută în arest.
Președintele conservator al țării, Ebrahim Raisi, a ordonat o anchetă privind moartea lui Amini. El a declarat săptămâna trecută că un raport medico-legal va fi prezentat în „zilele următoare”.
ivryernest • 03.10.2022, 16:11
"Liderul suprem"... Ce denumire pompoasă ! "Geniul Carpaților", "Führer", "Duce"... Homo sapiens, da !