Poluarea cu CO2 provenit din combustibili fosili a crescut cu 1,1% anul trecut, cu o creștere a emisiilor în China și India, care ocupă acum primul și al treilea loc din lume la acest capitol, se precizează în raportul Global Carbon Project, realizat de un consorțiu internațional de climatologi.
Astfel, specialiștii estimează că există o șansă de 50% ca încălzirea globală să depășească obiectivul Acordului de la Paris de 1,5 grade Celsius pe parcursul mai multor ani până în jurul anului 2030, precizând totuși că există incertitudini legate de încălzirea provocată de alte gaze cu efect de seră decât CO2.
„Impactul schimbărilor climatice este evident peste tot în jurul nostru, dar acțiunile de reducere a emisiilor de carbon provenite de la combustibilii fosili rămân dureros de lente. (…) Acum pare inevitabil să depășim ținta de 1,5 grade Celsius din Acordul de la Paris, iar liderii reuniți la COP28 vor trebui să accepte reduceri rapide ale emisiilor de combustibili fosili chiar și pentru a menține în viață ținta de 2 grade Celsius”, a declarat profesorul Pierre Friedlingstein, fost autor principal al Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC), care a condus studiul.
În cadrul Acordului de la Paris din 2015, țările și-au luat angajamentul să limiteze creșterea temperaturii la mult sub 2 grade Celsius față de era preindustrială și, de preferință, la 1,5 grade Celsius.
Pentru a respecta această limită de 1,5 grade, grupul de experți în climatologie IPCC a declarat că emisiile de CO2 trebuie reduse la jumătate în acest deceniu, sarcină care devine tot mai dificil de respectat pe măsură ce emisiile continuă să crească, constată Global Carbon Project.
Emisiile de CO2 scad în UE
Raportul publicat de Global Carbon Project mai arată că emisiile de CO2 fosil sunt în scădere în unele regiuni, inclusiv în Europa, dar în creștere în general.
În acest an, se estimează că emisiile vor crește în India (8,2%) și China (4%) și vor scădea în UE (-7,4%) și SUA (-3%).
Scăderea înregistrată în Europa are legătură în mare parte cu reducerea consumului de cărbune și combustibil fosil. Autorii studiului atribuie acest lucru unei creșteri a capacității de producție a surselor regenerabile de energie, plus efectele continue ale crizei energetice, cu prețuri ridicate la energie și alți factori care au dus la scăderea cererii.
Din punctul de vedere al industriei, se estimează că emisiile provenite din aviația și transportul maritim internațional vor crește cu 11,9% în 2023, se mai menționează în studiu.
Raportul „2023 Global Carbon Budget” a fost realizat de o echipă internațională formată din peste 120 de oameni de știință. Cercetarea a fost publicată în revista Earth System Science Data.