Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat joi politica de menținere a dialogului cu Rusia, afirmând că Turcia nu ar trebui să fie singura putere care discută cu Moscova și că discuțiile au rolul de face pregătiri pentru o pace negociată, ai căror termeni vor fi stabiliți de Kiev.
Președintele francez a vorbit în repetate rânduri cu omologul rus Vladimir Putin, din momentul în care Moscova a lansat invazia din Ucraina, în februarie, ultima lor conversație având loc la 19 august, după o pauză îndelungată, scrie site-ul postului RTL.lu. În general, cel puțin la prima vedere, aceste discuții nu avut rezultate.
Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care Macron are o relație complicată, a încercat în mod activ să joace rolul de mediator, întâlnindu-se personal atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Cine vrea ca Turcia să fie singura putere mondială care continuă să vorbească cu Rusia?”, a declarat președintele în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor francezi la Palatul Elysee. „Nu trebuie să cedăm în fața niciunei forme de falsă moralitate care ne-ar lăsa neputincioși”, a adăugat el.
„Treaba unui diplomat este să vorbească cu toată lumea, mai ales cu cei cu care nu suntem de acord. Și astfel vom continua să facem acest lucru, în coordonare cu aliații noștri”, a spus șeful statului.
Macron a mai sugerat că deocamdată, conflictul va continua, pe termen nedeterminat. „Trebuie să ne pregătim pentru un război lung”, a spus el, a spus el, potrivit Reuters.
Dar președintele francez a spus totodată că puterile mondiale ar trebui să se pregătească pentru o „pace negociată”, cu scopul de a pune capăt conflictului care durează deja de peste o jumătate de an.
„Pregătirea păcii înseamnă să vorbim cu toate părțile, inclusiv, așa cum am făcut acum câteva zile și voi face din nou, cu Rusia”, a adăugat el, asigurând că termenii acestei păci vor fi stabiliți de Kiev.
Vorbind despre sprijinul militar oferit Ucrainei, Macron a susținut că acesta a permis țării să reziste invaziei rusești mult mai eficient decât au prezis mulți experți și, de asemenea, Moscova.
„Nu participăm la război, nu vrem să participăm”, a spus el, repetând un mesaj folosit încă din primele zile ale războiului.
„Dar nu putem lăsa Rusia să câștige acest război din punct de vedere militar, cucerind teritoriu și, în același timp, demonstrând înfrângerea ordinii internaționale și a valorilor noastre pe baza unei agresiuni”, a spus liderul francez.
De asemenea, el a avertizat că Europa trebuie să își păstreze unitatea, observând că unele țări cer o poziție mai dură împotriva Rusiei sau se gândesc la măsuri unilaterale.
„Nu trebuie să lăsăm Europa să fie divizată de acest război. Unitatea europeană este esențială. Divizarea Europei a fost unul dintre obiectivele Rusiei în acest război”, a spus el.