Canalul de televiziune franco-german Arte a prezentat recent un documentar dedicat tăierilor ilegale de păduri, intitulat „Mafia lemnului din România”. Filmul poate fi urmărit până pe 19 decembrie pe site-ul televiziunii.
Realizatoarea documentarului, Alina Teodorescu, o româncă stabilită în Germania, povestește într-un interviu acordat postului de radio RFI România că ideea inițială a fost de a filma „ultimele păduri virgine din Europa”, doar că realitatea descoperită la fața locului a transformat reportajul în anchetă.
„În afară de țările nordice, în România există ultimele păduri virgine și cvasi-virgine din Europa. Este plămânul verde al Europei. Am vrut să văd ce se întâmplă cu aceste păduri virgine, cu ariile protejate. Am găsit un dezastru”, spune realizatoarea.
Activiștii de mediu, amenințați sau chiar bătuți
Unul dintre principalii protagoniști ai documentarului este Gabriel Păun, activist care a acumulat deja experiență în lupta pentru protejarea pădurilor și care este fondator al organizației ”Agent Green”.
Gabriel Păun sintetizează situația la care s-a ajuns în ultimii 15-20 de ani, de când marile firme exploatează lemnul în România: cantitatea exploatată a crescut de la 18-19 milioane de metri cubi anual, la 38,6 milioane de metri cubi, adică s-a dublat; lemnul exploatat fiind cu mult peste nevoile României, el merge în special la export.
„Agent Green a depus plângere, împreună cu alte două organizaţii internaţionale, la Uniunea Europeană şi România se află în infringement pe păduri. Dacă România nu demonstrează că ia măsuri reale, şi nu doar din pix, va primi, o amendă usturătoare de la Curtea de Justiţie Europeană”, afirmă Alina Teodorescu.
Un alt activist prezentat în cadrul anchetei realizate de Arte este Tiberiu Boșutar din Moldovița, Bucovina, care monitorizează camioanele cu lemne care trec pe lângă casa lui.
Atacat și amenințat frecvent, Boșutar acuză că a fost dat în judecată chiar de un înalt funcţionar de la Ministerul Mediului.
În zona de est a țării activează asociația ”Codrii Iașilor”, care luptă să salveze singura pădure din jurul mjunicipiului.
În Prahova este prezentat cazul unui cetățean care a luat atitudine după ce s-au înregistrat mai multe alunecări de teren în perimetrul unei păduri gestionate de IKEA și care pun în pericol un sat întreg.
Toate aceste persoane ”ar trebui să primească mult mai mult sprijin de la populaţie, dacă tot sunt ignoraţi de autorităţi”, spune Alina Teodorescu, dar ei ”au fost atacați, au fost amenințați cu moartea, au fost bătuți, li s-au atacat mașinile. Lucrurile astea se întâmplă în România, săptămânal, dacă nu chiar zilnic”.
Jurnaliștii Arte, amenințați
Pentru a arată agresivitatea la care recurg exploatatorii de lemn din România, Alina Teodorescu a povestit o întâmplare care s-a petrecut în timp ce se afla cu echipa de filmare în județul Caraș-Severin. Ea se afla alături de cei de la „Agent Green” când unul din camioanele care transportau lemn la Sebeș, la compania Schweighofer, ar fi trecut milimetric, cu mare viteză, pe lângă operatorul de imagine.
Acesta a fost salvat la timp de către un alt coleg, care l-ar fi tras din calea mașinii. Realizatoarea povestește, în interviul de la RFI, că șoferul s-a dat jos, a înjurat și a amenințat întreaga echipă de filmare.
”Este o crimă sistemică!”
Jurnalista a vrut să vadă și cum reacționează autoritățile la realizarea unei sesizări prin intermediul aplicației ”Inspectorul Pădurii”, realizată în acest scop la presiunile activiștilor de mediu. Ea a depistat camioane fără aviz, pe care le-a raportat la 112 și la poliție.
Realizatoarea susține că nu a contactat-o nimeni. „Dacă mie, ca jurnalistă, mi se întâmplă așa ceva, eu chiar asta căutând și încercând să înțeleg cum funcționează sistemul, unui cetățean de rând, vă dați seama că nici atât nu o să i se răspundă. Aș spune că este o crimă sistemică”, a concluzionat aceasta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro