Dosarul decontărilor fictive de la Casa Națională de Asigurări de Sănptate (CNAS) și Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) scoate la suprafață noi detalii care creionează sistemul public de sănătate pe linia asigurărilor medicale.
Noi denunțuri înregistrate și fructificate de anchetatorii DNA arată cum foști șefi ce s-au succedat pe rând la șefia CNAS și CASMB cereau bani prin funcționarii din subordine de la firmele care aplicau pentru deconturi.
Toate detaliile se regăsesc în referatul cu propunerea arestării preventive prin care anchetatorii au cerut arestarea preventivă a 16 persoane dar au primit mandate de la judecătorii Curții de Apel București pentru doar doi dintre noii inculpați din dosar.
Despre evoluția cazului surse judiciare explicau pentru Libertatea.ro că procurorii DNA au primit un denunț consistent, de 100 de pagini, de la unul dintre inculpații arestați în primul val, care a recunoscut tot și a făcut lumină privind mecanismul prin care funcționa gruparea destrămată de către anchetatori.
Foștii șefi ai Caselor, sub lupa DNA
„Astfel, în perioada 2010-2015, o parte dintre persoanele care au ocupat funcțiile de președinte la CNAS, CASMB și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ilfov, respectiv (…),(…), (…), BARA Lucian-Vasile, (…), în mod direct, dar și prin intermediul altor persoane, respectiv (…),(…),(…), „(…)” au pretins foloase materiale, cu titlu de mită, pentru a beneficia de protecție în relațiile contractuale cu CNAS şi CASMB”, se arată în documentul procurorilor transmis Libertatea.ro.
Sumele de bani pretinse, notează anchetatorii, „au fost cuantificate în forma unui procent de 10-20% din decontările lunare ale S.C. (…) S.R.L. din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, adică circa 10-20% din suma de 300.000 lei/lună, respectiv 30.000 – 60.000 lei/lună. În schimbul foloaselor pretinse, funcționarii în cauză au promis protecție în următoarele forme: posibilitatea de a raporta un număr cât mai mare de pacienți, inclusiv pacienți fictivi, fără a fi depistată sau sancționată de autoritățile în domeniu, soluționarea favorabilă a eventualelor reclamații, posibilitatea de a beneficia preferențial de decontările de fonduri, prin furnizarea momentului optim de a depune dosarele pacienților pentru decontare în zilele în care existau fonduri disponibile”.
„În discuțiile de persuadare a (…), în vederea constrângerii acesteia să dea sumele de bani pretinse, funcționarii din cadrul CNAS și CASMB, precum și intermediarii acestora au susținut că sistemul așa funcționează, că firma (…) SRL va fi scoasă de pe piață dacă nu va da parandărătul, că așa procedează toate celelalte firme care activează în domeniul acordării îngrijirilor medicale la domiciliu, că funcțiile de conducere ocupate de cei care au pretins foloasele au fost obținute în schimbul unor sume mari de bani ori bunuri imobile cu valoare mare, iar cei în cauză trebuiau să își recupereze investiția”.
CITIȚI ȘI:
REPORTAJ EXCLUSIV/ Adevărul crunt despre românul găsit inconștient într-o curte din Londra: ”Am fost bătut încontinuu 14 ore și ținut cu capul în hazna” (FOTO&VIDEO)
REPORTAJ/ „Foaie verde de măcriș, haide lume la Petriș!”. Invitația inedită a frumoasei primărițe Irina Onescu de 1 Decembrie
REPORTAJ/ A fascinat o lume întreagă cu ochii lui albaștri. Mario Busuioc, cel mai frumos băiețel al planetei, se visează chirurg, inginer sau navigator. FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro