Aflată pe locul 11 în topul mondial al infectărilor cu COVID-19, peste 63.000 de cazuri și aproape 4.300 de decese, Brazilia e cea mai afectată țară de pandemie în America de Sud.
Originar din comuna constănțeană 23 August, Burmambet Merdin e stabilit la Rio de Janeiro din 1995. A lucrat în țară ca ospătar în Neptun și la Hotelul Triumf din Capitală, iar acum e director general la Hotelul Atlantico Sul, situat pe malul Oceanului, la circa 35 km de celebra Copacabana.
Stabilimentul pe care-l conduce, cu 137 de camere și o capacitate de 300 de locuri, a fost închis timp de o lună, dar s-a redeschis pe 10 aprilie.
Avem acum doar vreo 40 de oameni cazați. Câțiva în carantină, niște medici și muncitori care se apucă de reparații la o fabrică de bere. Vor sta două luni la noi. Când am prins acest grup pe vremurile astea, am băut o bere de fericire! Orice telefon primit e o victorie!
Burmambet Merdin, manager hotel Rio de Janeiro:
este nota acordată hotelului de clienți pe booking.com
”Te poți plimba liniștit pe faleză, dar n-ai voie pe nisip”
Românul de origine turcă spune că și în Rio ”s-au închis magazine, restaurante, mall-uri, fabrici, hoteluri, dar în ultimele zile lumea a devenit mult mai relaxată. Inițial, predicțiile anunțau 25.000 de morți, ne gândeam că va ieși prăpăd. Se tot comunică faptul că vârful pandemiei va fi în aprilie, în mai, se împinge mereu data, dar oamenii nu mai sunt așa temători când au văzut că cifrele indică în mod constant niveluri mult sub evaluări. Raportat la o populație de 200 de milioane, cazurile de infectări de până acum sunt extrem de scăzute, sub 0,1 la sută”.
Burmambet Merdin spune că relaxarea se vede pe străzi, chiar dacă nu toate magazinele s-au deschis: ”Străzile au reînceput deja să fie pline, shop-urile mari se vor redeschide treptat din 10 mai, pentru a nu se crea aglomerație dintr-odată. Nu există restricții de circulație, te poți plimba liniștit pe faleză, doar că n-ai voie pe plajă. S-a introdus însă obligativitatea de a purta mască pe stradă”.
Este o dispută permanentă între președintele țării și șeful Congresului în ceea ce privește abordarea situației. Primul vrea o izolare doar pentru cei diagnosticați și pentru cei din jurul lor, iar restul, în special cei tineri, să meargă la muncă. În schimb, celălalt militează pentru blocarea totală. E ceartă mare pe temele astea!
Burmambet Merdin, manager hotel Rio de Janeiro:
”Nu există sancțiuni speciale pentru încălcarea recomandărilor”
Abordarea relaxată a președintelui se simte și la oamenii simpli: ”Lumea mai încinge petreceri, unii riscă să-și deschidă mai pe șest magazinele să mai facă un ban, dar majoritatea respectă regulile de distanțare socială. Ciudat e că nu s-au instituit legi speciale care să-i pedepsească pe cei care încalcă recomandările. Dacă mai e câte unul care scapă pe nisip, de exemplu, e dus la secție, dar i se dă repede drumul. Nu au cum să-l sancționeze, fiindcă e dreptul fiecăruia să se miște liber”.
Guvernul a pus în aplicare un plan de sprijin pentru economie, cu măsuri aplicabile timp de trei luni. Sunt scutiri de taxe, amânări de plată la utilități, compensații financiare menite să salveze locuri de muncă și șomaj suportat între 25% și 75%.
”Traficanții au făcut ordine în favele”
Aduce în discuție și situația specială a favelelor, cartierele cu oameni foarte săraci: ”Culmea e că acolo nu sunt prea mulți infectați, ceea ce e greu de înțeles. Poliția nu are prea mare putere, dar traficanții au ordonat oamenii din cartier. Erau la început cu grătare, cu bere, muzică, dar au intrat în ei șefii zonei. Și acum dacă mai apare câte unul pe stradă fără să aibă vreo urgență își ia una după ceafă și e trimis imediat acasă. Nu mai vezi țipenie de om pe stradă în favelă după ora 22:00”.
Merdin crede că pandemia a adus Braziliei și un lucru bun: violența a scăzut vertiginos în Rio! ”Sunt cu 80 la sută mai puține infracțiuni de când a început criza, probabil că nu mai ies băieții la treabă, la tâlhării, la jafuri, la asasinate”, punctează Burmambet.
”Brazilienii mor de necaz că nu mai pot juca fotbal”
Managerul se declară șocat de faptul că zona celebră Copacabana e una dintre cele mai puțin afectate de virus, cu toate că e un cartier de vârstnici: ”Visul oricui e să se stabilească acolo la pensie. Faleza e și acum străbătută de localnici ieșiți la plimbare, dar pe plajă nu mai vezi puhoi de oameni, nici celebrele miuțe care se încingeau în vremurile bune în toate colțurile. Brazilienii fierb pur și simplu fără fotbal, însă nu se mai încumetă să se strângă 10-15-20 de băieți să bată mingea. Doar prin favele se mai iese puțin pe terenuri”.
De altfel, însuși celebrul stadion ”Maracana” a fost transformat în această perioadă în spital de campanie pentru bolnavii COVID-19.
Și aici sunt probleme cu utilarea pentru paturile de Terapie Intensivă, se vorbește în permanență de nevoia de achiziții de ventilatoare. Doctorii sunt foarte respectați, a fost o seară magică în care toți locuitorii din Rio au ieșit la ferestre să-i aplaude, iar pe statuia lui Hristos de pe Corcovado au fost proiectate mesaje de susținere și chipurile multor cadre medicale
Burmambet Merdin, manager hotel Rio de Janeiro:
”Turismul de lux se va repune cel mai greu pe picioare”
Din interiorul fenomenului, Burmambet estimează că ”turismul va începe să se miște cât de cât de prin iulie, când vor reîncepe să zboare avioanele. Iar prin septembrie am putea ajunge la un flux decent. Dar nu-mi închipui că va renaște prea repede circuitul internațional. Brazilia are însă șansa de a beneficia și de un turism național foarte dezvoltat, fiindcă în Rio, de exemplu, vin foarte mulți din Sao Paolo sau Belo Horizonte, unde nu există acces la ocean”.
În opinia lui însă, turiștii de lux vor fi cel mai dificil de convins să se întoarcă la vechile obiceiuri: ”Turismul de lux se va pune cel mai greu pe picioare, fiindcă celor bogați le va fi probabil teamă să mai circule așa de liber, să se expună în avioane și aeroporturi aglomerate și să vină în hoteluri cu 250-300 de clienți. Oamenii ăștia vor trece, probabil, mai lent peste sentimentul de frică decât restul populației”.
Concluzia? Prețul la serviciile turistice ar putea scădea serios, cel puțin în prima fază. ”E clar că prețurile la cazări și servicii vor scădea cu 30-50 la sută. Pentru Revelion, de exemplu, vom face probabil pachete cu tarife mult diminuate față de perioada dinaintea crizei. Adevărul e că anul ăsta e complet pierdut pentru turism. Șeful unei companii aeriene braziliene declara recent că vor avea nevoie chiar de doi-trei ani să-și revină”, explică managerul Hotelului Atlantico Sul.
costă în această perioadă o cameră cu vedere la mare la Hotelul Atlantico Sul, de 4 stele, cu mic dejun inclus
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!