Un nou studiu publicat săptămâna aceasta de cercetători de la Universitatea Harvard Școala T.H. Chan de Sănătate Publică a analizat diferite scenarii despre modul în care coronavirusul, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, probabil că va evolua în următorii cinci ani. 

Analiza sugerează că, pentru a nu supraîncărca sistemul național de sănătate publică, măsurile de distanțare socială trebuie să continue intermitent până în 2022. Mai mult, „o reapariție a contagiunii ar putea fi posibilă până în 2024”, adaugă autorii.

Asta nu înseamnă că vom rămâne blocați în case pentru următorii doi ani. Măsurile stricte de distanțare socială pe care le vedem acum vor fi, în cele din urmă, ridicate odată ce numărul cazurilor spitalizate scade sub un anumit prag.

Cum se va atinge imunitatea de grup

Cu toate acestea, în mod inevitabil, focarele vor crește înapoi și când se va întâmpla acest lucru, va fi timpul pentru o nouă rundă de măsuri severe de distanțare socială.  

Măsurile de distanțare socială ar putea continua intermitent până în 2022, spun cercetătorii de la Harvard
Grafic dintr-un studiu precedent întreprins de cercetătorii britanici de la Imperial College London care arată cum cazurile COVID-19 de terapie intensivă cresc și coboară odată cu evoluția restricțiilor. Sursa: Imperial College.
România va primi litoralul ucrainean al Mării Negre și 100.000 de soldați NATO vor fi trimiși în Ucraina, susține Serviciul rus de Informații Externe: „O încercare de răzbunare”
Recomandări
România va primi litoralul ucrainean al Mării Negre și 100.000 de soldați NATO vor fi trimiși în Ucraina, susține Serviciul rus de Informații Externe: „O încercare de răzbunare”

Un factor extrem de important care va determina evoluția pe termen lung a pandemiei COVID-19 este imunitatea de grup, cunoscută și ca imunitatea de turmă (herd immunity). 

După ce o persoană este infectată cu un agent patogen, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a lupta împotriva acestei infecții. Acești anticorpi pot circula prin corp o perioadă, oferind protecție împotriva infecțiilor cauzate de același agent patogen. 

Dacă multe persoane dintr-o comunitate sunt imune, un virus nu se poate răspândi bine sau poate fi eradicat complet din aceea comunitate.  

Dar problema este că nu știm exact cât durează imunitatea la SARS-CoV-2 după ce o persoană se îmbolnăvește. Ar putea fi pentru totdeauna sau doar câteva luni.

Coronavirusul ar putea deveni sezonier

Oamenii de știință au câteva teorii. Două coronavirusuri, cunoscute sub numele de HKU1 și OC43, infectează în mod regulat oamenii în fiecare sezon provocând simptome de răceală. Anticorpii produși de aceste coronavirusuri umane oferă imunitate pe termen scurt de aproximativ un an. Dacă acești anticorpi oferă orice protecție împotriva SARS-CoV-2, transmisia comunitară ar trebui încetinită. 

Dar dacă imunitatea la SARS-CoV-2 este la fel de tranzitorie, acest lucru înseamnă că vom avea valuri de infecție anuale pe timp de iarnă. Cu alte cuvinte, noul coronavirus ar putea deveni sezonier, revenind regulat în viețile noastre. Dacă imunitatea durează mai mult, atunci vom avea focare importante odată la câțiva ani, în loc de în fiecare sezon de iarnă.

Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”
Recomandări
Ascensiunea lui Călin Georgescu, analizată de mai mulți experți: „Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime”

„Transmiterea mai multor agenți patogeni respiratorii, inclusiv coronavirusurile umane care provoacă sindroame obișnuite de tipul răcelii comune, este sezonieră în regiunile temperate, ajungând la vârf în lunile de iarnă”, scriu autorii.

Măsurile de distanțare socială ar putea continua intermitent până în 2022, spun cercetătorii de la Harvard
Două posibile scenarii, potrivit cercetătorilor medicali Harvard. Într-un caz, resursele de asistență medicală reduse înseamnă distanțarea socială intermitentă trebuie extinsă până în 2022, în timp ce, într-un scenariu cu resurse de asistență medicală mai mari, distanțarea se poate încheia la jumătatea anului 2021. Credit: Revista Science.

În cel mai bun caz în care imunitatea este permanentă, virusul ar trebui să dispară de tot până în 2025, a descoperit studiul. Dar asta este foarte puțin probabil. Doar în Coreea de Sud, 111 persoane care se vindecaseră de COVID-19 au fost reinternate în spital după ce au testat pozitiv din nou pentru coronavirus. 

O singură perioadă de distanţare socială nu va opri transmiterea virusului

Oricare ar fi scenariul de imunitate, modelul arată că distanțarea socială o singură dată – blocarea strictă a circulației populației în spațiul public urmată de ridicare restricțiilor de parcă nu s-a întâmplat nimic – nu poate opri transmiterea virusului. 

O singură perioadă de distanțare socială nu face decât să ofere o întârziere a unui prim val uriaș de cazuri grave. În schimb, pentru a menține virusul sub control, va trebui să trăim prin perioade intermitente de distanțare de-a lungul mai multor ani.

Drumul de la Ceaușescu la Georgescu. Bonus: pericolul unui front „suveranist” care înseamnă, de facto, moartea statului român european
Recomandări
Drumul de la Ceaușescu la Georgescu. Bonus: pericolul unui front „suveranist” care înseamnă, de facto, moartea statului român european

Realitatea este că măsurile de distanțare socială sunt atât de eficiente încât se construiește puțină imunitate de grup. Deci unii dintre noi vor trebui să se îmbolnăvească treptat, astfel încât fiecare nou val să fie mai scurt decât precedentul.

„Distanțarea socială intermitentă poate menține cererea de îngrijire critică în limite suportabile”, au recomandat autorii în noul lor studiu publicat în revista Science.

În afară de imunitatea comunitară, durata dintre blocaje va depinde de disponibilitatea tratamentelor (în prezent nu există nici un medicament care să fi trecut studii clinice pentru COVID-19, deși multe sunt în lucru) sau un vaccin (aflat cel puțin la 12-18 luni distanță).

În plus, dacă o țară își poate permite să-și crească capacitatea de paturi de terapie intensivă, acest lucru îi va cumpăra mai mult timp pentru a menține economia funcțională până când se atinge un anumit prag, iar o nouă blocare devine inevitabilă.

Aceasta înseamnă că, dacă dorim să petrecem mai mult timp între blocaje, guvernele vor trebui să investească foarte mult în infrastructură medicală.

„În rezumat – poate fi necesară menținerea intermitentă a distanțării sociale în 2022 pentru a evita compleșirea capacității de îngrijire a cazurilor critice. Capacitatea sporită și intervenții suplimentare, cum ar fi urmărirea contactelor, medicamentele antivirale și vaccinuri sunt urgent necesare pentru a ușura această povară ”, a scris Stephen Kissler, autor principal al noului studiu și cercetător la Departamentul de Imunologie și Boli Infecțioase de la Harvard. 

Într-o abordare de distanțare intermitentă, blocajele ar trebui să înceapă atunci când există peste 37,5 cazuri de COVID-19 la 10.000 de adulți. La acest prag, numărul de pacienți care au nevoie de îngrijiri critice ar trebui să rămână la 0,89 persoane pentru fiecare 10.000 de persoane. 

Aceste praguri sunt calculate pentru capacitatea sistemului medical din Statele Unite. Pentru România, care are un număr mai mic de paturi de terapie intensivă dotate corespunzător pe cap de locuitor decât SUA, aceste praguri vor trebui să fie mai mici. 

Protejarea economiei ar putea dicta alte decizii ale guvernelor

Studiul nu a analizat impactul economic al măsurilor stricte de distanțare socială, care ar putea avea în final un rol important în politicile viitoare. 

Dacă economia este într-o formă foarte proastă, unele guverne ar putea decide să prelungească perioada între blocaje pentru a stimula anumite sectoare economice sau pentru a evita colapsul altor sectoare. 

O altă limitare este aceea că modelul nu a luat în considerare scenarii de distanțare socială exclusiv în rândul grupurilor cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni cronice.

Cercetătorii de la Stanford au ajuns la concluzii similare, despre menţinerea restricţiilor

Aceste descoperiri par să fie pe aceeaşi pagină cu cele ale altor grupuri de cercetare. O echipă de cercetători de la Stanford, condusă de Erin Mordecai, a descoperit, de asemenea, că, pentru a controla epidemia, este necesar să implementăm mai multe perioade de restricționare și slăbire a restricțiilor, precum un întrerupător.

Am văzut acest lucru în timpul pandemiei de gripă din 1918, când multe orașe din SUA și-au ridicat restricțiile după 3-8 săptămâni, pentru ca apoi să apară vârfuri secundare mari de transmitere a gripei. Acea pandemie a infectat în cele din urmă aproximativ o treime din populația lumii și a ucis 50 de milioane de oameni. Pentru a evita reapariția COVID-19, trebuie să aplicăm intervenții multiple pe o perioadă lungă de timp – 12-18 luni sau mai mult – până când tratamente eficiente și / sau vaccinuri sunt disponibile pe scară largă

Erin Mordecai, cercetător Stanford

Ca un comutator de lumină

„Nu trebuie să fim închiși în casă pentru un an sau mai mult. Strategiile adaptative care activează și dezactivează intervențiile – precum un comutator de lumină – pot permite perioade de mobilitate mai mare, păstrând în continuare epidemia la nivelurile pe care sistemul nostru de asistență medicală le poate gestiona. 

Capacitatea de testare îmbunătățită ne va permite să utilizăm abordări mai direcționate pentru a identifica și a izola persoanele infectate și contactele lor sociale ”, a adăugat cercetătoarea. 

Nimeni nu știe încă dacă SARS-CoV-2 își va schimba comportamentul viral în timpul verii, motiv pentru care testele serologice (de sânge) sunt de maximă importanță. Astfel de teste vor dezvălui ce procent din populație a dezvoltat anticorpi pentru virusul care cauzează COVID-19 și cât poate dura această imunitate. Numai așa vom putea apăsa eficient pe “comutatorul de lumină”.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu în fiecare zi mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Băsescu: „N-a fost niciun atac rusesc. A fost atacul la democraţie prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu”
Știrileprotv.ro
Băsescu: „N-a fost niciun atac rusesc. A fost atacul la democraţie prin şarlatanie, prin ceea ce este acest Georgescu”
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
De sâmbătă, 30 noiembrie, după ora 10, patru zodii ajung să dea lovitura. Li se schimbă total norocul, vin vremuri bune
FANATIK.RO
De sâmbătă, 30 noiembrie, după ora 10, patru zodii ajung să dea lovitura. Li se schimbă total norocul, vin vremuri bune
„A făcut totul să mă distrugă!”. Simona Halep, mesaj-MANIFEST, după ce Iga Swiatek a fost prinsă dopată
GSP.RO
„A făcut totul să mă distrugă!”. Simona Halep, mesaj-MANIFEST, după ce Iga Swiatek a fost prinsă dopată
Ana Bodea și Valentin Butnaru, parteneri de cuplu, dar și în afaceri. Ce proiect ambițios au demarat cei doi îndrăgostiți: „De-abia aștept să…”
Elle.ro
Ana Bodea și Valentin Butnaru, parteneri de cuplu, dar și în afaceri. Ce proiect ambițios au demarat cei doi îndrăgostiți: „De-abia aștept să…”
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Unica.ro
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi
Observatornews.ro
Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi
Horoscop 30 noiembrie 2024. Racii au șansa de a se întoarce la preocupări mai constructive, cu condiția să nu se ocupe prea mult de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2024. Racii au șansa de a se întoarce la preocupări mai constructive, cu condiția să nu se ocupe prea mult de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI