Libertatea a vorbit cu Eduard Roca, medic ATI care își face rezidențiatul la Timișoara, dar este detașat din iulie la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, în ceea ce se cheamă o detașare prelungită. Unitatea medicală din Prahova se confruntă de luni bune cu lipsa de personal și supraaglomerare, un nou manager fiind numit marți, 27 octombrie. 

Care e situația la Spitalul Județean Ploiești în momentul acesta, sunt suficienți medici la secția de reanimare?
– Situația la Spitalul Județean Ploiești, și implicit la nivelul județului Prahova, este una foarte grea. Pacienții sunt foarte mulți, personalul medical, în continuare insuficient. În momentul de față îngrijim 25 de pacienți la Terapie Intensivă, Covid pozitivi, dar sunt și alții care stau în așteptare în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Sunt mulți pacienți, particip la multe consulturi în cursul gărzilor, dar până nu ni se eliberează un loc nu putem să îi primim.

Teoretic, noi avem doar 20 de paturi de Terapie Intensivă, 8 paturi în unitatea mobilă și 12 în clădirea principală, dar am pus paturi suplimentare ca să extindem numărul de locuri.

Eduard Roca, medic ATI:

– Câți medici ATI sunteți acum?
– Am fost patru medici rezidenți până acum câteva zile, când au fost detașate câteva colege de la București. Acum suntem șapte medici rezidenți, plus doi medici specialiști sau primari care, prin rotație, vin să ne supervizeze pe noi. Dar nu știm care va fi structura de medici rezidenți pentru noiembrie.

– Ce înseamnă că nu știți care va fi structura din noiembrie, la ce vă referiți?
– Ni se termină ordinele de detașare. Noi suntem detașați pentru o perioadă de 30 de zile. După aceea, trebuie reînnoite sau prelungite aceste ordine. Eu cu colegul de la Timișoara suntem detașați deja de la jumătatea lunii iulie. Din păcate, nici la nivelul județului Timiș, situația nu este una grozavă și ca atare va trebui să ne întoarcem acasă.

Pentru transferul în alt județ se așteaptă acordul pacientului

– Cam câți pacienți aflați la UPU așteaptă un loc la Terapie Intensivă?
– Depinde de la o zi la alta. Sunt situații în care trebuie să mă duc să consult zece, cincisprezece pacienți în UPU, dintre care pot să iau trei, patru, depinde câte locuri am libere.

Restul așteaptă să se elibereze un loc în Terapie Intensivă ori să i se găsească un loc în alt județ al țării, mulți dintre ei nedorind lucrul acesta, pentru a nu fi departe de casă, de familie, de locurile în care trăiesc.

Eduard Roca, medic ATI:

– Deci, omul trebuie să își dea acordul ca să fie transferat în alt județ?
Sigur. Nimeni nu îl trimite în alt județ fără acordul lui, ca de altfel nicio procedură medicală nu o aplicăm fără acordul omului.

Cum se aleg pacienții de la ATI?

– Dacă un pacient de la Terapie Intensivă nu mai are nicio șansă de supraviețuire, puteți decide să nu i se mai acorde asistență medicală?
– Exclus așa ceva. Legislația în vigoare nu permite ca noi să fim Dumnezei și să decidem noi care pacient trăiește și care nu. Pacientul eliberează un loc de Terapie Intensivă în două situații. Ori i se ameliorează starea, ori, din păcate, decedează. Exclus ca noi să intervenim în procesul natural al bolii.

– Dacă aveți zece pacienți cu Covid în stare gravă și mai sunt doar două paturi libere la Terapie Intensivă, în funcție de ce criterii se alege care dintre pacienți vor fi transferați mai întâi?
– În funcție de gravitatea cazului și în funcție de perioada de așteptare, care așteaptă de mai mult timp în UPU.

Mortalitatea la ATI e foarte mare, cam 50% în unele secții

– Cât de des se eliberează paturile la secția de Terapie Intensivă?
– În medie, în fiecare zi eliberăm două, trei locuri.

– Majoritatea prin deces sau prin vindecare?
– În medie, cam jumătate-jumătate, cel puțin din ce am constatat la nivelul județului Prahova, la nivelul spitalului în care sunt detașat.

– Pacienții care sunt la reanimare sunt conștienți?
– Majoritatea când vin sunt conștienți, dar starea lor se depreciază în scurt timp destul de rapid. Din cauza asta noi îi admitem, că vedem că respiră cu dificultate, nu au o saturație adecvată a oxigenului în sânge. Din păcate, ei obosesc în a mai respira și marea majoritate ajung să fie intubați în scurt timp de la admiterea în Terapie Intensivă.

– Medicul ATI Săndesc a povestit într-un interviu pentru Libertatea că unii bolnavi de coronavirus în stare foarte gravă se simt aparent bine, sunt veseli, dar analizele lor arată că vor muri. Ați întâlnit fenomenul ăsta?
– Se întâmplă, da. Eu văd că analizele sunt foarte proaste, văd pe monitor că lucrurile nu merg așa cum ne-am dori să meargă și totuși, ei zic că se simt bine, că nu se simt afectați de această boală. Dar dacă nu intervenim prompt și la timp, din păcate, ce va urma dacă nu am intuba un asemenea pacient care vedem că se depreciază de la oră la oră, ar fi un stop respirator. Și atunci, de comun acord, discutăm cu pacientul, îi explicăm și procedăm în felul acesta.

– Dacă pacienții nu par să mai aibă șanse de supraviețuire, le spuneți lucrul ăsta?
Să știți că nici măcar noi nu putem să ne dăm seama care pacient va merge mai bine și care va merge mai puțin bine. Noi anunțăm pacienții care sunt conștienți și care nu au ajuns să fie intubați asupra a tot ceea ce se întâmplă sau li se va întâmpla mai departe din punct de vedere medical. 

Iar după ce pacientul este intubat, ținem legătura cu aparținătorii și îi informăm zilnic despre starea de sănătate a pacienților.

De ce e medicul pesimist

– Ați spus că toate paturile de Terapie Intensivă din spital sunt ocupate în prezent. Situația e similară la celelalte spitale din zonă?
– Da. Inclusiv m-am confruntat cu situația să am pacient care să nu mai fie de Terapie Intensivă, pentru că nu mai avea criterii și nu mai era un pacient grav, iar timp de 12 ore, nu am reușit să îl transfer pe o secție de non-terapie intensivă pentru că nu mai erau locuri la spitalele de boli infecțioase Covid.

– Cum vă așteptați să evolueze lucrurile?
– Nu mă aștept la vreo evoluție favorabilă, pentru că foarte mulți oameni sunt sceptici legat de virus. Și dacă nu se respectă măsurile elementare, spălatul pe mâini, purtarea măștii, lucrurile nu vor merge în direcția bună.

Citeşte şi:

”Nu uităm!”, marș în memoria victimelor din Colectiv. Supraviețuitor al incendiului: ”Statul român tot nu face nimic. El continuă să numere morți. Și atât!”

Noapte de coșmar în vestul Turciei, după cutremur. Româncă: ”În oraș se montează corturi, oamenilor le e frică să doarmă în casele lor”

Protest masiv în Polonia: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă din nou împotriva interzicerii avortului

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
Observatornews.ro
Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie