Mergi direct la conținut »
Medicii de familie nu mai eliberează rețete, trimiteri și concedii medicale, din 3 ianuarie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Medicii de familie nu mai eliberează rețete, trimiteri și concedii medicale, din 3 ianuarie

Medicii de familie nu mai eliberează rețete compensate. Medicii de familie anunță că, din 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări, respectiv rețete, bilete de trimitere, concedii medicale până când solicitările lor vor fi luate în seamă de autorități.

De Elvira Gheorghiță,

UPDATE ora 10:20. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus că nu este corect ca medicii de familie să folosească pacienții în negocieri. „Acest protest a pornit de la o serie de discuții pe care împreună cu Casa de Asigurări le-am avut. Am făcut o suplimentare a sumei acordate medicilor de familie. Cel puțin la nivel de București, 90 la sută dintre medicii de familie au semnat actele adiționate, ceea ce înseamnă că au o relație contractuală și sunt convins că își vor face datoria față de pacienți”, a spus Florian Bodog, la Digi 24.

O parte din medici, cei mai mulți dintre ei, vor da consultații pro bono, însă nu vor da trimiteri și rețete compensate, în vreme ce restul medicilor vor cere bani și pe consultații.

„De luni bune, atenționăm autoritățile asupra problemelor cu care ne confruntăm. Din 1 ianuarie 2018 nu mai avem contracte cu casa de asigurări de sănătate, deci nu mai putem oferi serviciile pe care această instituție le decontează.  În schimb, unii medici vor oferi consultații pro-bono, din grijă pentru bolnavi, dar nu putem acorda servicii decontate de CNAS”, explică pentru Libertatea, dr Rodica Tănăsescu (foto), președintele  Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF)

Medicii de familie nu mai eliberează rețete, trimiteri,concedii medicale

După întâlnirea cu autoritățile, din 28 decembrie,  Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constată că nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună.

Astfel, potrivit medicilor de familie, debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienților să le fie mai ușor în sistem nu este nici măcar încă la nivel de proiect. Finanțarea asistenței medicale primare a fost tratată cu mărunțișuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă față de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de calitate, spun medicii.

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”
Recomandări

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”

 

Totodată, dreptul la vacanță al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune, nefiind găsită o soluție, iar suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanență este tot o promisiune.

Pe lângă toate acestea, în ultimele zile, medicii au fost intimidați și amenintați de către casele județene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor cereri fără valoare, neprevăzute în contract și pentru semnarea actelor adiționale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale, așa cum suntem amenințați acum! Este hilar să ameninți că medicii de familie vor fi imediat înlocuiți, în condițiile crizei grave de personal și a incapacității caselor de a asigura măcar medici înlocuitori”, mai spun medicii de familie.

În acest context, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF anunță doctorii sunt îndreptățiți  să-și  ceară drepturile și să refuzăm semnarea actelor adiționale”.


CITEȘTE ȘI…

VIDEO/Valentina, ”mama” copiilor chinuiți : povestea băiețelului crescut în coteț și a adolescentei care se juca cu păpușile

Cum arată soția ministrului Petre Daea. E tânără, blondă și foarte cochetă!


 

Close
Închide
  Close