La un dig distanţă de depozitul natural înţesat cu milioane de tone de „otravă roşie” ale Combinatului Alum Tulcea, de partea cealaltă a dealurilor, se înşiră, una câte una, casele unei aşezări parcă blestemată de existenţa mamutului industrial. Satul Mineri. Aici, toate fântinile din bătăturile oamenilor sau cele publice, de la marginea drumului şerpuit ce străbate localitatea, au fost închise cu ani în urmă. „Sunt otrăvite! Nu avem curaj să bem apă din ele”, ne-au spus speriaţi sătenii.
Dacă vei să bei o cană cu apă rece luată dintr-un puţ sau dintr-o fântână, satul tulcean Mineri nu este locul cel mai potrivit. Ba dimpotrivă. Riscul să te îmbolnăveşti sau, cine ştie, chiar să mori otrăvit este imens, spun oamenii locului. Până mai acum şapte, poate opt ani, Maria Bonţoi, în vârstă de 73 de ani, îşi putea potoli setea, îşi putea uda grădina de zarzavaturi sau putea să-şi crească orătăniile cu apa curată scoasă din fântîna din curtea casei sale.
Acum, puţul adânc de aproape 17 metri este doar o piesă de muzeu, fără nici o utilitate. Găleata ce atârnă în lanţul ruginit este uscată, iar peste gura puţului din beton au fost prinse cu lacăt două uşiţe din tablă groasă, pentru ca nimănui să nu-i dea prin cap să umble acolo.
„Până să vină halda la noi, cu otrăvurile lor, apa era bună. Acum e numai noroi otrăvit. Am avut prima fântână în sat şi toată lumea lua apă de la mine. Acum câţiva ani am închis-o că au zis că e otrăvită şi de atunci nici n-am mai umblat la ea. Cică a trecut toxicul prin pământ şi a ajuns la apa din fântâni. Aş vrea să o cureţe copiii (n.r. rudele) şi poate să ud grădina cu apa din ea, dar mă mai gândesc. Nici vorbă să pun gura pe apa din fântână. E otrăvită, maică! Am dus-o atâţia ani şi să mă doboare o cană cu apă?”, ne spune tanti Maria.
În anotimpul secetos, când plouă rar, slamul roşu strâns în „oala” prinsă în pământul vălurit de la marginea Tulcei e o pacoste pentru sătenii din Mineri. Vântul rebel de Dobrogea poartă până în casele oamenilor praful toxic ridicat de pe suprafaţa haldei plină cu peste şase milioane de tone de reziduuri uscate. „Dacă pui o rufă la uscat, în câteva ore e roşie. Praful de şlam cărat de vânt se pune pe ea. Veniţi vara aici să vedeţi. De apă nici nu mai vorbesc. Nu mai e o fântână în sat. E otravă curată, cancer scrie pe ea! Da nimeni nu ne ascultă şi nu ne crede. Combinatul îşi vede de ale lui şi noi putem să murim aici!”, ne mărturiseşte Eugen Codriş, un localnic în vârstă de 28 de ani. Amicul său, Constantin Corduneanu, de 40 de ani, adaugă:”Poate acu nu se vede, da în ani şi ani o să vedeţi boli ce o să aibă copiii noştri. Că respiră mizeriile astea de chimicale. Şi ei zic mereu că e sigur…Sigur pe naiba, vă zic eu…”.
„Nimeni nu are curaj să bea apă din puţuri”
„La un moment dat situaţia ajunsese explozivă. Erau cozi la apă, oamenii erau nervoşi. Până la urmă au ieşit în stradă să ceară apă. Am reuşit, cu bani de la bugetul local al comunei Somova, să trag, prin conducte, apă de la Tulcea şi acum toate cele 4.800 de suflete ale localitaţii au apă curentă. Curată. Într-adevăr, fântânile sunt închise de ani buni. Am făcut analize, au ieşit prost şi oamenii le-au închis. Şi pe alea din curţi, şi pe alea de la stradă. Nimeni nu are curaj să bea apă din puţuri”, ne-a declarat primarul pesedist al comunei Somova, Nicolae Coşovei, aflat la al treilea mandat ca edil.
„Nu trebuie să intrăm în panică, nu se impune alarma”
„Am avut o şedinţă cu reprezentanţii Gărzii de Mediu şi cu cei ai Agenţiei de Protecţie a Mediului despre cum funcţionează halda Combinatului Alum. Nu sunt probleme. Are toate avizele. În ceea ce priveşte atacul chimic ce poate să vină pe Dunăre, din Ungaria, unda este aşteptată să intre în Tulcea în şapte-opt zile, dar nu trebuie să intrăm în panică. Debitul Dunării de la noi este mult mai mare decît la unguri şi, astfel, diluţia va fi mai mare. Apele vor neutraliza substanţa care nu va mai fi atât de toxică şi atât de concentrată. La Tulcea încă nu facem analize, dar Apele Române monitorizează situaţia la Baziaş, punctul de intrare în România. Nu trebuie să intrăm în panică, nu se impune alarma. Trebuie doar să fim atenţi la conâinutul de metale grele din apă”, ne-a declarat Vasile Gudu, prefectul oraşului Tulcea.
Fotografii: Vlad Chirea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!