„Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanţa educaţiei, cât şi starea actuală a sistemului de învăţământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creşteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor”, a arătat Cîmpeanu, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.
Ministrul a precizat însă că în domeniul Educației au loc creșteri salariale.
„Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie, ajungându-se la un total de 20% din creşterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecinţă, rămâne restantă obligaţia de creştere a salariilor în învăţământ cu 12%”, a mai punctat Cîmpeanu.
Cîmpeanu a precizat că, pentru a fi găsite soluţii, vineri de la ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a premierului cu sindicatele din învăţământ.
Precizările ministrului vin după ce sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment miercuri, aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli oprind activitatea între orele 11.00 şi 13.00.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro