Mii de credincioşi şi zeci de preoţi au asistat, ieri, la slujba de înmormântare a Mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania. Cortegiul funerar, condus de Preafericitul Daniel, a înconjurat de trei ori Catedrala Mitropolitană, pentru ca apoi trupul neînsufleţit al ierarhului să fie coborât în criptă. Aşa cum a cerut în testament, în groapă i s-a pus pământ reavăn de la Mănăstirea Nicula, lăcaşul în care se refugia adesea.
Pe ecranele mari din Piaţa Avram Iancu, ceremonia a fost urmărită de aproximativ 4.000 de credincioşi, care au primit din partea Mitropoliei colaci, ca pomană “de suflet” pentru mitropolitul trecut la cele veşnice. La coborârea coşciugului în criptă a fost prezent şi premierul Emil Boc.
Citat la proces în ziua înhumării sale
La ora la care începeau funeraliile, mitropolitul Bartolomeu Anania era citat la Tribunalul Cluj, pentru procesul în care a solicitat despăgubiri în valoare de 800.000 de euro pentru perioada de detenţie în puşcăriile comuniste. Judecătorul Dan Taşcă ne-a declarat că avocatul Florin Cristea, ales de mitropolit, a cerut amânarea judecării cauzei, pentru a se vedea dacă există moştenitori care ar dori să continue procesul.
«ÎPS Ioan al Covasnei şi Harghitei are cele mai mari şanse»
“Conform regulamentului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), alegerea noului mitropolit va avea loc după 40 de zile de doliu. Din punctul meu de vedere, ÎPS Ioan al Covasnei şi Harghitei are cele mai mari şanse să fie succesorul vrednicului de pomenire Bartolomeu. Sper din tot sufletul să fie refăcută integritatea Ardealului şi ca moştenirea marelui patriot şi mitropolit Andrei Şaguna (care va fi canonizat în curând de BOR) să rămână intactă”. Florian Bichir, doctorand în Teologie