Ii vedem cu posetute, pungi de plastic, rucsacele, sau genti in toata regula. Oriunde s-ar duce, la plimbare, la piata, la serviciu, fiecare om trebuie sa care cate ceva. Cu greu zaresti vreun roman singuratic mergand cu mainile in buzunare. Se pare ca nu putem iesi din casa fara sa ne inarmam cu accesorii. Utile sau inutile, ramane la latitudinea fiecaruia. Libertatea s-a oprit la o rascruce de drumuri bucurestene si a cantarit bagajele a 10 oraseni.
Trafic intens la ora 17.00, la statia de metrou Unirea. Sute de oameni si mii de bagaje. Luand la intamplare 10 calatori, am ajuns la concluzia ca, insumat, bagajele lor cantaresc peste 30 de kilograme. Daca femeile recunosc ca au in poseta o multime de nimicuri nefolositoare, nici un barbat nu considera ca ar cara mai mult decat strictul necesar.
Florin Boros, spre exemplu, avea cel mai usor bagaj – doar un sandvis, servetele si portmoneul – care impreuna cantareau un kilogram. Un alt reprezentant al sexului puternic, Cristian Cozea, cara spre serviciu un rucsac de mai bine de 5 kg. ”Am doua carti si de… mancare, pentru ca sunt subofiter in cadrul MAI si lucrez 12 cu 24. Nimic nu pot sa spun ca imi e de prisos, ba chiar am un bagaj mai greu atunci cand imi iau haine de schimb”, marturiseste Cristian.
Femeile recunosc ca au gentile pline de nimicuri
Pe de cealalta parte, geanta unei femei e o cutie cu surprize si, in acelasi timp, un sac fara fund. Se spune ca poti gasi tot ce-ti trebuie si ca daca o femeie ar naufragia pe o insula pustie ar reusi sa supravietuiasca timp de o saptamana si ar arata si bine atunci cand vin salvatorii. Teoria se confirma in Bucuresti. Tot cinci kilograme carate si tot in drum spre serviciu, Gabriela Bira recunoaste ca are o multime de nimicuri uitate prin geanta. ”Am niste margele pe aici, pe care evident nu le folo-sesc, pentru ca mi-am pus altele la gat. Mai am niste cosmetice, carti pe care, de asemenea, nu le voi citi ca nu am timp. Iar in rest – mancare”.
Cea care ne-a dat, in schimb, cantarul peste cap a fost Florina Vintila, care cu o mana abia tara o sacosa imensa de peste 6 kg, iar cu cealalta isi tinea aproape fetita. Femeia ar putea sa devina halterofil, in conditiile in care face zilnic acest sport. ”Merg la parinti, in celalalt capat al Bucurestiului, ca sa-mi las fetita cat timp eu sunt la serviciu. Si trebuie sa duc tot felul de hainute si de jucarii. De obicei car si mai mult, cand aduc cartofi si legume de la parinti”, ne spune Florentina.
Bagajele va deformeaza spatele
Consultand un medic ortoped, am aflat ca moda caratului degeaba nu este numai incomoda, ci poate avea efecte negative asupra organismului. ”La solicitari indelungate, celor ce poarta geanta numai pe un umar li se deformeaza coloana pe partea pe care e greutatea. De asemenea, se ajunge la dureri si la un umar lasat mai jos decat celalalt”, explica Marius Filip, medic primar ortoped traumatolog la Spitalul Universitar de Urgenta.