Cuprins:
Zelenski a încercat să construiască o relație cu Trump, a cărui promisiune de a pune capăt rapid conflictului a stârnit îngrijorări la Kiev. Există temeri că o încheiere rapidă a războiului ar putea fi în mare parte în favoarea Moscovei.
Întâlnirea de 35 de minute
Cei trei lideri au discutat timp de 35 de minute fără consilieri. Nu au abordat detalii specifice despre un plan pentru pace, dar Trump și-a reiterat dorința pentru o încetare imediată a focului și negocieri rapide.
,,În timpul întâlnirii au fost menționate câteva puncte-cheie – de exemplu, s-a spus că pacea are nevoie de garanții, pentru că numai încetarea focului nu este suficient, Putin ar putea să o rupă din nou, așa cum a făcut și până acum, fără garanții adecvate”, a declarat o sursă din Biroul președintelui ucrainean.
Pozițiile părților
Kievul a solicitat administrației americane să sprijine invitarea Ucrainei în NATO, argumentând că acest lucru ar preveni o nouă invazie rusă în viitor. Zelenski a recunoscut recent că o soluție diplomatică ar salva vieți, atenuând insistența anterioară că toate forțele Moscovei trebuie expulzate pentru a se ajunge la pace.
Președintele ales Donald Trump, președintele francez Emmanuel Macron, centru, și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia Images
Trump nu a prezentat detalii despre viziunea sa pentru încheierea conflictului. Echipa sa nu a oferit comentarii suplimentare. Acest lucru a creat incertitudine la Kiev, amplificată de câștigurile teritoriale ale Rusiei în Donbas și atacurile cu drone asupra orașelor ucrainene.
Rolul lui Macron
Președintele francez a folosit întâlnirea pentru a argumenta că europenii au făcut deja mult pentru a sprijini Ucraina și sunt dispuși să împartă responsabilitatea securității cu SUA.
Președintele ales Donald Trump, președintele francez Emmanuel Macron, centru, și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia Images
Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au încercat să sublinieze situația actuală, evidențiind importanța sprijinului american pentru Kiev.
Perspectiva lui Zelenski
Conform unui oficial ucrainean, Zelenski consideră că Putin se teme doar de Trump și posibil de China pe arena internațională. El crede că o pace durabilă ar necesita ca Washingtonul să fie cu adevărat puternic.
Trump s-a comportat într-o manieră prietenoasă și deschisă, părând să fie în modul de ascultare. Această atitudine contrastează cu unele declarații publice ale lui Trump despre Zelenski în campania electorală, unde l-a numit „cel mai mare vânzător de pe Pământ” pentru solicitarea și primirea de ajutor militar american.
Contextul actual
Întâlnirea a oferit indicii timpurii despre posibilele negocieri pentru încheierea conflictului. Procesul care l-ar implica pe președintele rus Vladimir Putin rămâne complex, iar rolul Statelor Unite este încă neclar.
Macron și Zelenski au explicat lui Trump că Putin în 2024 nu este același ca în 2017, când Trump a avut de-a face cu liderul rus în timpul mandatului său la Casa Albă. De asemenea, au folosit exemplul căderii rapide a președintelui sirian Bashar al-Assad și eșecul Rusiei în acest context ca argument pentru o poziție mai fermă față de Moscova în viitoarele eforturi de pace.
Întâlnirea de la Paris a marcat un pas important în eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului din Ucraina. Deși nu s-au discutat detalii concrete ale unui plan de pace, dialogul dintre Zelenski, Trump și Macron a pus bazele unor posibile negocieri viitoare. Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile dintre acești lideri și ce impact va avea această întâlnire asupra situației din regiune.