UPDATE ora 17:22: Misiunea privată americană pe Lună, lansată luni, se confruntă cu probleme tehnice, anunță Compania Astrobotic, care se află în spatele proiectului, potrivit BBC.
Aceștia au anunțat că nava spațială Peregrine a suferit o „anomalie” care a împiedicat-o să își îndrepte în mod stabil panourile solare către Soare. Fără capacitatea de a încărca bateriile și de a menține o sursă de energie, misiunea nu va putea continua.
Astrobotic a precizat că inginerii lucrează la această problemă și că va furniza actualizări atunci când va avea mai multe informații.
***
Știrea inițială: Misiunea marchează două premiere: folosirea pentru prima oară a rachetei Vulcan, dezvoltată de concernul United Launch Alliance (ULA) – un joint-venture Boeing și Lockheed Martin, precum și prima misiune a SUA pe Lună după celebrele Apollo.
Racheta a lansat vehiculul lunar numit Peregrine, construit de firma privată Astrorobotic, cu sprijinul NASA.
We have liftoff! The first American commercial robotic launch to the Moon will deliver science instruments to study its surface, a critical part of preparing for future #Artemis missions. https://t.co/KoOZjXvqjD pic.twitter.com/Vo2Dnn6TwA
— NASA (@NASA) January 8, 2024
Aselenizarea este așteptată pe 23 februarie, când, dacă se va încheia cu succes, Astrobotic va deveni prima companie privată care reușește să ajungă pe suprafața Lunii.
Aceasta este prima misiune dintre cele planificate de NASA în cadrul inițiativei Commercial Lunar Payload Services, prin care agenția spațială americană plătește companii private pentru a livra echipamente științifice pe Lună.
Robotul spațial transportă cinci instrumente ştiinţifice ale NASA, care vor măsura nivelul de radiații, suprafața stratului de gheață de la sol, câmpul magnetic și stratul extrem de subțire de gaz numit exosferă. Aceste informații vor ajuta NASA să minimizeze riscurilor viitoarelor sale misiuni din programul Artemis, prin care își dorește să retrimită un echipaj uman pe suprafața Lunii până în 2025.
Pe lângă instrumentețe științifice, la bordul modului spațial se află și alte obiecte care nu au legătură cu misiunea, precum o monedă „încărcată cu un Bitcoin” și o „capsulă japoneză cu vise lunare” care conține 185.872 de mesaje de la copii din întreaga lume. Totodată, la bord se află și cenușa mai multor persoane, inclusiv ale unor actori din seria Star Trek.
Simona.T • 09.01.2024, 15:53
inca o dovada ca misoiunea de acum 50 de ani a ost una foaaaarte reala