După atacul masiv din 17 octombrie, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut Israelului arme de apărare aeriană. Solicitarea a fost respinsă de ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, în mare parte pentru că țara sa depinde de cooperarea cu Rusia pentru ca Forțele Aeriene să efectueze raiduri în Siria, scrie sursa citată.
În acest context, Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, a afirmat că prin această decizie Israelul riscă să rateze o ocazie de a-și perfecționa tactica pentru a face față amenințărilor de pe propriul teritoriu, încercând diferite strategii în Ucraina.
„Aceste drone iraniene care lovesc orașele ucrainene nu au fost dezvoltate pentru Ucraina, nu au fost destinate Ucrainei. Au fost dezvoltate pentru a lovi Israelul. Ei folosesc Ucraina ca un teren de testare, pentru a vedea punctele slabe, pentru a le perfecționa și, mai devreme sau mai târziu, le vor folosi împotriva Israelului”, spune Yuriy Sak.
Cum s-a implicat totuși Israelul
Un oficial ucrainean, vorbind off the record, a spus că Israelul a furnizat „intelligence” Ucrainei pentru țintirea dronelor iraniene. Nu sunt însă mai multe detalii.
Potrivit New York Times, dronele scot un sunet aparte, sunet care s-a dovedit a fi principala lor vulnerabilitate. De exemplu, în Kiev, trei polițiști au doborât o dronă iraniană cu mitralierele Kalașnikov, după ce au auzit acest sunet, descris de unii martori similar cu „motorul unei drujbe”.
În prezent, strategia ucraineană de apărare împotriva dronelor lansate de Rusia se concentrează pe trei direcții, precizează New York Times. Sunt folosite avioane de luptă care patrulează nonstop, rachete antiaeriene lansate de la sol și echipe de soldați care încearcă să doboare dronele cu mitralierele, la fel ca polițiștii din Kiev.
Armata ucraineană a anunțat că a doborât până acum peste 70% din dronele Shahed-136 pe care Rusia le-a cumpărat din Iran în august.
Forțele Kievului au pus la pământ prima astfel de dronă pe 13 septembrie, iar de atunci au doborât cel puțin 237, potrivit unui comunicat transmis de armata ucraineană săptămâna trecută.
Cum funcționează dronele iraniene
Dronele iraniene sunt numite și drone-kamikaze, deoarece explodează la impact. Dronele zboară cu 185 de kilometri pe oră și au o autonomie de cel puțin 1.800 de kilometri.
Acestea pot deveni deveni un element de bază al conflictelor armate moderne, spun analiștii militari citați de New York Times. Iar acest argument este folosit de oficialii ucraineni în încercarea de a obține asistență din partea aliaților pentru apărarea aeriană.
Dacă Ucraina poate învăța să doboare dronele, armatele țărilor aliate ar putea obține beneficiile acestei experiențe câștigate cu greu, a mai spus Yuriy Sak.
Foto: EPA