In ultimele zile, tot mai multe persoane din diferite orase ale tarii ne-au solicitat lamuriri in problema obtinerii ajutoarelor pentru incalzire, aferente primelor trei luni ale acestui an. Chiar daca s-au adresat primariilor din localitatile de domiciliu, oamenii nu au reusit sa afle date legate de sumele si demersurile pe care trebuie sa le faca pentru a obtine acesti bani. Din pacate, pentru moment, nici macar autoritatile locale nu se declara clarificate in aceasta privinta.
Familiile cu venituri mici mai au de asteptat pana cand vor primi ajutoarele banesti pentru incalzire, aferente lunilor ianuarie, februarie si martie. Primariile nu pot da inca asociatiilor de locatari, spre completare, cererile necesare acordarii acestor ajutoare banesti pentru caldura, asa cum prevede Hotararea de Guvern referitoare la sustinerea financiara a familiilor cu venituri mici. Reprezentantii Serviciilor sociale organizate la nivelul autoritatilor locale sunt in imposibilitate de a intocmi aceste documentatii, inaintea aparitiei in Monitorul Oficial a noului act normativ aprobat de Guvern in sedinta din 17 ianuarie a.c., care va modifica Legea venitului minim garantat. „Prin acest act normativ, care va suspenda articolul 22 din Legea 416 se va stabili exact valoarea cuantumului si noul format al cererilor pentru ajutoarele banesti. La cel mult o saptamana de la aparitia acestei Ordonante de Urgenta, oamenii vor putea ridica formularele de la primarie”, ne-a declarat Daniel Mihailescu, unul dintre responsabilii cu aceasta problema din Primaria sectorului 3.
Conform Legii 415/2001, beneficiarii ajutoarelor de caldura au dreptul si la un ajutor social de 630.000 lei de persoana daca nu dispun de nici un fel de venit. Persoanele apte de munca vor fi nevoite ca, in contul ajutoarelor acordate de autoritati, sa presteze 72 ore de munca in folosul comunitatii.