Trebuie ştiut că nucul este un pom pe care gângăniile, în general, şi tânţarii, în special, nu-l suportă. Mirosul frunzelor îi îndepărtează. Plantează un nuc în curte, dacă stai la casă, sau pe spaţiul verde din faţa blocului şi vei avea vara serile mai liniştite. Pentru interior există mai multe metode de luptă împotriva acestor insecte. Multă lume foloseşte plase speciale puse la geamuri şi uşi, dar foarte eficiente sunt şi dispozitivele electronice cu ultrasunete, pe care ţânţarii nu le suportă.
Focul îi alungă
În timpul vacanţei veţi sta mult timp în aer liber, de aceea e bine să vă asiguraţi că aveţi loţiuni împotriva ţânţarilor, pe care să le aplicaţi de mai multe ori pe zi, pe toate zonele de pe corp expuse înţepăturilor. Dacă staţi la cort şi nu aveţi nimic la îndemână împotriva insectelor, faceţi un foc, apoi tăiaţi nişte papură, udaţi-o şi puneţi-o peste cărbuni. Nici o insectă nu se va mai apropia de tabără.
Prima măsură: apă şi săpun
Medicul naturist Liliana Simidon ne sfătuieşte să recurgem şi la remedii naturiste pentru a ne trata de înţepăturile ţânţarilor. “Dacă ştiţi că aveţi pielea foarte sensibilă la muşcătura de ţânţar, e bine să aveţi un spray special pe care să-l folosiţi, astfel putându-se preîntâmpina problemele. Dacă nu aveţi, prima măsură pe care trebuie să o luaţi este să spălaţi locul înţepăturii cu apă şi cu săpun. Dacă după două ore mâncărimea nu cedează, trebuie să mergeţi neapărat la medic”, ne-a spus medicul Liliana Simidon.
Principalele metode naturiste de a trata înţepătura de ţânţar sunt: comprese cu frunză de varză strivită; tamponare cu ulei de mentă, eucalipt, lămâie, levănţică; comprese cu o felie de ceapă; comprese cu oţet de mere; comprese cu bitter suedez.
Pericol de meningită
Medicii ne sfătuiesc să luăm în serios muşcăturile ţânţarilor, pentru că aceştia pot transmite boli foarte grave. “Este riscant atunci când suntem muşcaţi de foarte mulţi ţânţari. În urma înţepăturilor se pot transmite boli infecţioase, printre care şi meningita epidemică. Dacă prezentaţi dureri de cap, vărsături şi greţuri, prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie sau la internist”, ne-a spus dr. Laurenţiu Luca, directorul clinicii Puls.
Iată câteva din produsele care vă ajută să ţineţi la distanţă insectele