Analiştii au citat diverşi factori care ar putea influența decizia Rusiei de a lansa un atac asupra Ucrainei, de la starea psihologică a lui Vladimir Putin la puterea răspunsului statelor vestice şi chiar la fermitatea terenului în timpul unei ierni blânde în regiune.

Pandemia devine acum un alt element care poate complica planurile armatelor ruse și ucrainene, deoarece numărul-record de cazuri în ambele state este replicat în rândul trupelor.

Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pentru The Guardian că din aproximativ 150.000 de soldați din rândurile sale, 2.400 au fost infectați cu COVID.

Teste sunt efectuate numai înainte de evenimente speciale sau în cazul apariției simptomelor, a spus el, sugerând că numărul real ar putea fi mult mai mare. Bazele militare ucrainene au fost închise vizitatorilor, pentru a preveni răspândirea.

„Nu ne afectează în mod dramatic planurile, deoarece puțini oameni se îmbolnăvesc grav, dar, desigur, trebuie să asigurăm izolarea cazurilor și, de asemenea, să fim mai atenți la purtarea măștilor și la alte măsuri anti-COVID”, a precizat generalul

Oficialii ucraineni cred că virusul s-a răspândit și printre soldații ruși plasați aproape de graniță și cei care au fost deplasați pentru a participa la exerciții în Belarus.

Ministerul Sănătății din Ucraina a anunțat, vineri dimineață, că au fost înregistrate 43.778 de noi infecții în ultima zi, cel mai mare bilanț zilnic de la începutul pandemiei. A fost o creștere de peste 4.000 față de ziua precedentă. Varianta Omicron a lovit puternic și în Rusia, unde vineri a fost raportat un maxim istoric al cazurilor noi, cu 168.201 noi infecții în ultimele 24 de ore.

Rata de vaccinare este mult mai mare în ambele armate decât în rândul populației generale, unde scepticismul față de vaccin este larg răspândit. În ambele țări, mai puțin de jumătate din populație a fost complet vaccinată. Publicația independentă Moscow Times a calculat recent că Rusia a avut aproape un milion de decese în exces de la începutul pandemiei.

Generalul Syrskyi a spus că 99,3% din armata ucraineană a primit două doze de vaccin și că a început campania de vaccinare cu a treia doză. În noiembrie, 95% din personalul armatei Rusiei a fost vaccinat complet și 25% au primit și doza booster, potrivit ministrului apărării, Serghei Şoigu.

„Mortalitatea COVID este de 45 de ori mai mică în rândul personalului armatei decât în rândul populației generale”, a susținut Șoigu în cadrul unei convorbite avute cu Putin.

Cu toate acestea, numărul mare de infecții din prezent conduce la un număr mare de soldați care nu pot participa la acțiune câteva zile, într-un moment în care întreaga lume încă nu știe care sunt intențiile lui Vladimir Putin.

Oficialii britanici și americani au spus că un atac militar rusesc major ar putea fi „iminent”, iar joi, 3 februarie, serviciile de informații americane au susținut că dețin informații că rușii pregătesc o înregistrare video falsă care să prezintă o atrocitate care poate fi folosită drept pretext pentru o incursiune militară.

Generalul Syrskyi subliniază că forțele ucrainene sunt pregătite pentru orice variantă, dar oficialii de la Kiev au respins mereu retorica potrivit căreia un atac militar este „iminent”, afirmând, în schimb, că obiectivul Kremlinului pare să fie exercitarea unei presiuni psihologice și crearea de panică în societatea ucraineană.

„Vedem antrenamente, vedem mutări de trupe, dar nu vedem pregătiri directe pentru atac sau o pregătire a forțelor de atac”, a spus el.

El a adăugat că doctrina militară de bază sugerează că rușii vor avea nevoie de trei ori mai multe forțe de atac decât trupele defensive ale Ucrainei pentru a lansa un atac și a spus că, în prezent, Rusia nu are această masă de manevră militară în nicio secțiune a graniței cu Ucraina.

„Ne-am aștepta să vedem și baze logistice, spitale de campanie. Toate acestea sunt vizibile din spațiu, vom ști dacă și când va începe”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News